Kada kupujete novi kaput, košulju ili neki drugi odjevni predmet vjerojatno niste svjesni da kući možda nosite i opasne kemikalije. Istraživanje vodeće svjetske ekološke organizacije Greenpeace provedeno nad  141 proizvodom  svjetskih modnih brendova pokazalo je zabrinjavajuće rezultate.

Na dvije trećine testiranih proizvoda  pronađeni su nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata, a na nekima su pronađeni kancerogeni amini.  Posebice zabrinjava prisustvo opasnih kemikalija na artiklima namijenjenim djeci.

Posljedica je to industrijske obrade tekstila pri kojoj se  koristi niz tvari koje mogu imati razoran učinak na ljudsko zdravlje. Radi se o kemikalijama koje, ovisno o vrsti i koncentraciji, mogu izazvati posljedice u rasponu od svrbeža do raka. Zbog neadekvatnih sigurnosnih procedura u tvornicama kemjski kontaminirani proizvodi pronađu put do polica trgovina i ormara europskih građana.

Zastupnica Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, upozorila je na ovaj problem na plenarnoj sjednici EP u Strasborugu te pozvala na konkretne korake.

„Istraživanje organizacije Greenpeace pokazalo je zabrinjavajuću učestalost odjeće kontaminirane kemikalijama i u europskim trgovinama. Varate se ako mislite da kupnjom skuplje, markirane odjeće kupujete sigurno. Čak ni dječji artiklu nisu pošteđeni!

To je ozbiljan problem koji valja sustavno istražiti i, ako se pokaže potrebnim, žurno poduzeti korake na europskoj razini kako bi zaštitili zdravlje i potrošačka prava građana,“ zatražila je Borzan.

http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Toxics-reports/Big-Fashion-Stitch-Up/

http://www.greenpeace.org/international/en/press/releases/New-study-finds-toxic-monsters-lurking-in-childrens-clothing1/