Misija


Hoće li Hrvatska biti uspješna priča u Europskoj uniji ovisi ponajviše o nama samima. Svi možemo i moramo dati svoj doprinos, no različiti su načini na koji to možemo učiniti. Građani poštivanjem zakona i građenjem naprednog društva, a dužnosnici savjesno obnašajući mandate koje su im građani povjerili.

Zastupnici u Europskom parlamentu imaju veliku odgovornost bdjeti nad zakonodavnim procesima kojima se uređuje svakodnevni život građana Unije. Mi moramo u svakom trenutku znati može li se donošenjem neke direktive zagorčati život hrvatskom poljoprivredniku ili natjerati obrtnika da ugasi svoj obrt.

Hrvatska je mala država i naših dvanaest zastupnika je malo u odnosu na sedam stotina, ali i u drugim zemljama postoje obrtnici i poljoprivrednici na koje će direktiva također utjecati. Upravo stoga, zajedno s kolegama zastupnicima iz drugih zemalja članica, čuvat ćemo interese građana u Europskom parlamentu.

Kao liječnica odabrala sam članstvo u parlamentarnom Odboru za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane jer smatram kako svojim obrazovanjem i iskustvom upravo po tim pitanjima mogu najviše doprinijeti.

Zaštita prava potrošača na zajedničkom europskom tržištu je moj prioritet od prvog dana u Europskom parlamentu. Nismo svi isti, no svi moramo biti jednaki. Zato ću se boriti za jednakost i jednak tretman hrvatskih građana u svim vidovima života.

Posla je puno, a vremena malo. Moj posao je da EU radi za ljude, a cilj omogućiti građanima Hrvatske da u svakom trenutku znaju što se u Bruxellesu odlučuje u njihovo ime.

Vizija


Europska unija osnovana je s jednim glavnim ciljem – očuvanjem mira na prostoru svojih zemalja članica. Danas, sedamdeset godina kasnije, nekadašnji neprijatelji poput Njemačke i Francuske su zemlje saveznice i partneri. U tome se vidi transformacijska moć EU, moć rušenja granica, barijera i starih zavada.

Mir već dugo nije glavna tema unutar EU, što je samo po sebi uspjeh, no Unija se sada nalazi pred bitno drugačijim izazovima. Dugotrajna ekonomska i financijska kriza stavila je pred kušnju njene institucije, vođe i narode. S pojavama poput deficita, nezaposlenosti i štednje ponovno su na površinu isplivale neke anomalije za koje smo smatrali da su pokopane u povijesnim arhivima, poput ksenofobije, rasizma i neofašizma. Upravo zato su Europi više nego ikad potrebni solidarnost, razumijevanje i tolerancija, glavne vrijednosti koje baštini europska socijaldemokracija.

I Hrvatska ima svoju ulogu. Nitko bolje od nas ne zna koliko je tanka crta između mira i rata, civilizacije i divljaštva. Naša povijest današnjoj Europskoj uniji može poslužiti kao svježi podsjetnik na ono što se događa kada se prestane razgovarati i surađivati.

Hrvatska kao 27. članica EU ima povijesnu priliku sljedećoj generaciji ostaviti bolju zemlju u naslijeđe. Parafrazirat ću pokojnog Ivicu Račana koji je, govoreći o svojoj viziji Hrvatske, kazao sljedeće: “Želim da naša djeca kad porastu i počnu putovati svijetom mogu svugdje s ponosom reći: Hej, ja sam iz Hrvatske!”

To je i moja vizija.

Biografija


Datum rođenja: 29. studeni 1971.

Bračni i obiteljski status: udana, dvoje djece

Mjesto rada i boravka: zastupnica u Europskom parlamentu (Bruxelles, Strasbourg), živi u Osijeku

Obrazovanje
Centar za usmjereno obrazovanje “Braća Ribar” u Osijeku,
smjer: suradnica u kulturno-znanstvenim ustanovama. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studij medicine u Osijeku

Jezici

 • Engleski: aktivno
 • Njemački: pasivno
 • Ruski: pasivno
 • Francuski: pasivno

Medicinska karijera

Od 1997.: doktorica medicine spec. medicine rada i sporta, Dom zdravlja Osijek

Politička karijera

 • 2. srpnja 2019.: zastupnica u Europskom parlamentu, članica Odbora za unutarnje tržište i sigurnost potrošača, članica Izaslanstva za odnose s Japanom. Zamjenska članica Odbora za  okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, Izaslanstva za odnose sa Sjevernom Makedonijom. Potpredsjednica Grupe Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.
 • listopad 2016. – srpanj 2019.: izaslanica za odnose Europskog parlamenta s Europskom agencijom za lijekove (EMA)
 • 1. srpnja 2014.: zastupnica u Europskom parlamentu, članica Odbora za  okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, članica Izaslanstva za odnose s Makedonijom. Zamjenska članica Odbora za unutarnje tržište i sigurnost potrošača, Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova, Izaslanstva za odnose s Crnom Gorom
 • 1. srpnja 2013.: zastupnica u Europskom parlamentu, članica Odbora za  okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, Izaslanstva za odnose s  NR Kinom. Zamjenska članica Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana
 • 1. travnja 2012.: Promatračica u Europskom parlamentu, Odbor za transport i turizam
 • 2011. – 2013.: predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatski sabor
 • 2007. – 2011., 2011. – 2013.: zastupnica u Hrvatskom saboru
 • Od 2008.: članica Predsjedništva SDP-a
 • 2008.-2009.: dogradonačelnica Osijeka
 • 2004. – 2008.: potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a
 • 2004. – 2005.: predsjednica Gradskog vijeća
 • 2001.- 2004., 2005.-2008., 2009.-2013.: vijećnica u Gradskom vijeću Osijeka
 • Od 2005.: predsjednica Gradske organizacije SDP-a
 • 2005. – 2009. članica Županijskog odbora SDP-a Osječko- baranjske županije

Ukratko o sebi

Iako sam liječnica i političarka, sebe više doživljavam kao umjetnički tip osobe – volim slikati, pjevati, čitati, dio odjeće koju nosim sama sam sašila… Apsolutno nikad nisam besposlena, izrazito sam nemirna duha, a vrijeme najviše volim provoditi sa svojom obitelji. Politikom sam se počela baviti nakon završetka studija, kad sam odlučila ne biti pasivni promatrač, nezadovoljan razinom demokracije, tolerancije i pravde u svojoj zemlji.