SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan podržala je inicijativu u EP-u za efikasnijim inspekcijama rada, inzistirajući na posebnoj zaštiti najranjivijih radnih skupina i potpori samozapošljavanju. Riječ je o prijedlogu Rezolucije izvjestiteljice Jutte Steinruck iz redova njemačkih socijaldemokrata o učinkovitoj inspekciji rada kao strategiji za poboljšanje radnih uvjeta u Europi

– Ova rezolucija se u dobrom dijelu bavi rastućim problemom u mnogim državama članicama, radom na crno. Glavni alat u borbi protiv te pojave, ali i u zaštiti radničkih prava,  je inspekcija rada. Zakoni mogu biti dobro osmišljeni I napisani, no ukoliko nema inspekcijskog nadzora obično ostanu mrtvo slovo na papiru.

U Hrvatskoj po novom zakonu poslodavac koji ne isplaćuje plaće ili drži radnike na crno, završava u zatvoru. Zakon je itekako nužan i dobro osmišljen, no sada je na inspekciji da redovito prati njegovo provođenje. Nadzor,  ali i savjetovanja radnika i poslodavaca, u praksi zahtijeva dovoljan broj osposobljenih inspektora.

Upravo zato, pozdravljam činjenicu da strukturni fondovi nude financiranje nacionalnih akcijskih planova za jačanje mehanizama inspekcija rada jer dokle god rad na crno buja, a godišnje na radnom mjestu strada 7 milijuna Europljana, ne možemo biti zadovoljni, kazala je Borzan.

Hrvatska je od 1. siječnja ove godine reformirala sustav inspekcije rada, pri čemu mnoge novosti odgovaraju upravo prijedlozima ove inicijative. Inspektori su dobili veće ovlasti, a sustav inspekcije djelovati će kao prevencija nepoštivanja zakona, a ne kao represivni aparat.