Članstvo u EU nam u svakom pogledu koristi i nije bilo greška kao što mnogi to misle u Hrvatskoj. Rekla je u Karlovcu na tribini Hrvatska i Europska unija – prilika, a ne prijetnja SDP-ova EU parlamentarka Biljana Borzan.

Ona je građanima u Ilirskoj dvorani govorila o tim prednostima ulaska naše zemlje u Europsku uniju i kao prvo istaknula onu materijalnu tj. novac koji se projektima može ‘izvući’ iz strukturnih fondova.

“Sada su nam dostupna određena financijska sredstva, koja mi, nažalost, iz našeg proračuna naprosto ne možemo imati za financiranje nekih stvari. EU će nam to omogućiti. S druge strane to je jedinstveno europsko tržište od gotovo pola milijarde potrošača, koje pruža velike mogućnosti, nadalje, otvorenost granica, mogućnost školovanja u EU, mogućnost zapošljavanja… Dakle, EU je jedna zajednica prilika i mogućnosti, a na nama je jednostavno da ih iskoristimo. Naravno, uz njoj se ništa ne nudi na pladnju, nego moramo znati kako uzeti”, rekla je Borzan.

Na novinarski upit zašto se kad se govori o prednostima ulaska u EU uvijek prvo ističe da su nam na raspolaganju veliki novci, a istovremeno ih u Hrvatskoj malo povlačimo, Borzan je zaključila:

“To baš i nije tako. Sada se povlači 187 posto više sredstava u odnosu na povlačenje novca u vrijeme HDZ-ovih vlada. Ništa ne kasnimo, sve će biti onako kako je propisano. Uskoro će nadam se stići i akreditacije tako da ćemo apsolutno moći raspolagati s tim sredstvima bez problema. Ja sam tu optimistična i to s razlogom”, rekla je Borzan.

Nema plakanja zbog slabijeg rejtinga SDP-a

Nezaobilazno Borzan je zamoljena i da komentira najnovije rezultate istraživanja popularnosti stranaka prema kojem je HDZ, nakon dugo vremena ponovo rejtingom ispred SDP-a

“To je za mene poticaj. Zbog toga nema plakanja. Anketa je rađena u vrijeme kad su se neke stvari za SDP loše događale. Vidjet ćemo što će biti sada u anketi koja bude nakon presude HDZ-u i koliko će se ti rezultati eventualno promijeniti. Građani imaju pravo na svoje mišljenje, u svakom slučaju ja sam osoba koja kad vidi neku prijetnju mene to motivira”, kaže Borzan.

O stavljanju Tonina Picule na peto mjesto liste za izbore za EU parlament te Nevena Mimice na vodeću poziciju, Borzan je rekla kako birači pri tom nisu prevareni.

“U EU to što su povjerenici prvi na listama je praktički pravilo, a ne iznimka. To je kao da, recimo, za hrvatski Sabor Zoran Milanović nosi listu u prvoj izbornoj jedinici i onda kažemo da je prevara birača što on nije u Saboru, nego što je otišao u izvršnu vlast, za premijera. To je dobra paralela. Ne vidim ništa sporno. Naravno birači su ti koji će reći daljnji komentar na našu listu. Vjerujem da svatko od nas ima određeno biračko tijelo koje će mu dati podršku i upravo preferencijski sistem glasovanja je takav da omogućava da, bez obzira kako je stranka posložila određenu listu, da građani kažu svoje mišljenje”, pojasnila je Borzan.

Izvor: Radio Mrežnica