Samo u 2012. godini gotovo 33 milijuna Europljana preuzelo je inicijativu i odlučilo se na samozapošljavanje. Ono je osobito popularno među mladima i ženama. Iskustva su vrlo pozitivna – u nekim zemljama je i više od 90 posto ovako pokrenutih tvrtki opstalo na tržištu. Države članice bi stoga trebale motivirati nezaposlene radnike na samozapošljavanje jačanjem njegovih socijalnih elemenata pružajući jednaku razine zaštite kakvu imaju i zaposlenici u privatnom i javnom sektoru.

Također bilo bi uputno u ograničenom razdoblju smanjiti socijalna davanja samozaposlenih radnika kako bi im se olakšao teret samozapošljavanja. Pri tome treba umanjiti rizike potencijalne zlouporabe u ovom dijelu korištenja socijalnih prava.

– Samozapošljavanje ne pomaže samo pojedincu, nego i društvu  uopće u uvjetima u kojima su država i gospodarstvo bili nemoćni dati odgovor na rastuću nezaposlenost. Osim toga, kod samozapošljavanja nije bitna stručna sprema i dosadašnji radni staž, a fleksibilno radno vrijeme olakšava brigu o djeci ili  nemoćnim članovima obitelji.

Stoga smatram da su državne potpore za samozapošljavanje izvrstan način poticanja i ohrabrivanja još nezaposlenih ljudi na ovaj korak. Naravno, ono što smatram osobito bitnim da se istovremeno mora osigurati socijalna zaštita samozaposlenih, kako ne bi bili diskriminirani na tržištu rada, komentirala je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.