Europarlamentarka Biljana Borzan potpisala je otvoreno pismo skupine europarlamentaraca koje su uputili predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, a u povodu najavljenih mjera zabrane javne subvencije za regionalne i lokalne aerodrome u Europskoj uniji. Smatraju da će predložene smjernice EK znatno smanjiti mogućnost nacionalnih regionalnih i lokalnih vlasti u financiranju regionalnih zračnih luka i zrakoplovnih kompanija.

– Upravo zahvaljujući državnim i lokalnim potporama osječka Zračna luka napokon počinje svoj novi poslovni život, a grad Osijek i velik dio istočne Hrvatske time dobiva kvalitetu više u prometnoj povezanosti što opet omogućava veću konkurentnost našeg gospodarstva. Zato sam i potpisala ovo pismo protiv uvođenja smjernica. Moramo djelovati odmah kako se ne bi ugrozilo postojanje mnogih zračnih luka poput osječke jer bi to imalo teške posljedice za lokalne zajednice i regije – objasnila je europarlamentarka Borzan.

Napomenula je, također, da su takve smjernice EK zapravo u suprotnosti sa željenim ulaganjima EU u gospodarski razvoj regija putem strukturnih fondova. U pismu koje su uputili predsjedniku Barrosu, između ostaloga, europarlamentarci ističu da razumiju potrebu reformi državnih potpora te poštovanje načela tržišnog poslovanja, ali smatraju da bi navedena
zabrana mogla negativno utjecati na gospodarske aktivnosti.

– Regionalne zračne luke nisu samo komercijalna poduzeća, gospodine predsjedniče, one su važna karika transeuropske povezanosti što je presudno za privlačenje investicija što omogućava gospodarski oporavak, a time i zadržavanje stanovništva, osobito mladih ljudi. Za naše lokalne zajednice takve zračne luke predstavljaju strateški potencijal za rast i stvaranje novih radnih mjesta. Dakle, zračne luke bitan su dio javne infrastrukture i EK ih kao takve mora tretirati – poručili su europarlamentarci u otvorenom pismu Barrosu.