Općina Semeljci smještena u istočnom dijelu Đakovštine na čelu s načelnikom Grgom Lončarevićem već je tradicionalno domaćin završnog, svečanog dijela Edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija na kojemu se proglašavaju najbolji proizvođači ovog domaćeg i autohtonog proizvoda.

Tako je bilo i na devetom po redu Edukacijskom natjecanju u čijoj su organizaciji uz domaćina sudjelovali HGK Županijska komora Osijek i osječki Prehrambeno tehnološki fakultet. Posebnu pažnju stotinjak okupljenih proizvođača voćnih rakija iz cijele Hrvatske i gostiju privukla je nazočnost zastupnice u Europskom parlamentu, Biljane Borzan, koja je proglasila ukupnog pobjednika, šampiona ovogodišnjeg natjecanja Slavka Zrona iz Cerne te mu uručila vrijedna priznanja i nagrade.

Tom je prigodom istaknula da naši proizvođači kako voćnih rakija tako i drugih domaćih proizvoda poput kulena, maslinova ulja ili vina naglasak moraju staviti i na njihovo brandiranje.

– Znamo da su ti naši proizvodi traženi na tržištima Europske unije ali ono što oni od nas traže je istaknuta oznaka izvornosti i zemlje porijekla te osiguranje zdravstveno ispravnog proizvoda. Činjenica da čitavo tržište Europske unije godišnje potroši čak 55 milijardi eura za kupovinu proizvoda koja nose oznake izvornosti i sve ono što one s time nose – dovoljno govori u prilog tome da trebamo njegovati i razvijati vlastite proizvode takve vrijednosti. Ne znam kakve maloprodajne cijene na europskom tržištu dostižu naše rakije, ali pouzdano znam kako se na specijaliziranim londonskim tržnicama kilogram slavonskog kulena prodaje za 62 funte. To je nešto više 550 kuna po kilogramu – poručila je zastupnica Borzan naglasivši kako naši proizvodi jesu cijenjeni na europskom tržištu no da se za njhov plasman i odgovarajuću promociju moramo sami izboriti.

Organoleptička ocjena pristiglih 165 uzoraka 15-tak vrsta voćnih rakija obavljena je pod stručnim vodstvom u Osijeku, a sada su proglašeni laureati po kategorijama, dodjeljene su zlatne , srebrne i brončane medalje. Dominirala je šljivovica gdje je od 59 uzoraka čak pet ocijenjeno odličnom ocijenom kvalitete. Među rakijama s odličnom ocijenom kvalitete još se nalaze četiri komovice, po dvije viljamovke, jabukovače i dunje te jedna breskva.

Konačna procijena stručnjaka je da su prispjele rakije bolje nego ranijih godina a što je svakako rezultat činjenice da proizvođači sve više surađuju sa stručnjacima te i pri uzgoju i pri proizvodnji koriste znanost.