Pritisak eurozastupnika olabavio negativan stav Europske komisije prema državnim potporama

Novim smjernicama u vezi državne potpore manjim zračnim lukama i zrakoplovnim prijevoznicima, a koje je objavila Europske komisija, osigurana je sigurnija budućnost stotinama manjih europskih zračnih luka među kojima je i ona iz Osijeka.

– Dobar zajednički rad europskih zastupnika, pogotovo Francka Prousta, inicijatora nedavnog otvorenog pisma EK kojega sam i ja potpisala, uz još pedeset kolega, snažno je pridonio novim smjernicama Europske komisije. Time se mobilizacija zastupnika pokazala vrlo učinkovitom jer smo se izborili za prilično sigurnu budućnost manjih lokalnih aerodroma poput osječkog aerodroma komentirala je prihvaćenu verziju smjernica EK za državne potpore aerodromima i avioprijevoznicima SDP-ova zastupnica u EP Biljana Borzan.

Nove smjernice doprinose tržišnom natjecanju dajući jednake šanse velikim i malim, lokalnim i globalnim igračima. One definiraju najveće dozvoljene iznose državnih potpora pri čemu manje zračne luke imaju pravo na više iznose jer doprinose kvalitetnijem prometnom povezivanju.  Pomoć regionalnim aerodromima, onima s manje od tri milijuna putnika godišnje dopuštena je u razdoblju do deset godina i ne bi smjela prelaziti polovicu operativnih gubitaka i to bi, smatraju u EK, bilo posve dovoljno prilagodbi poslovanja tržišnim uvjetima.

U osmišljavanje novih smjernica za državne potpore aerodromima i avioprijevoznicima aktivno su se uključili zastupnici u Europskom parlamentu. Ocijenivši da će prvi prijedlog EK ukidanjem potpora dovesti u pitanje, doslovno, opstanak malih regionalnih zračnih luka, zastupnici su inzistirali na promjeni pravila prilagodbom stvarnim potrebama i situacijama.

Pravo na potpore dobiti će zračne luke s poslovnim planom koji nudi puno pokrivanje operativnih troškova na isteku prijelaznog razdoblja. Smjernice EK priznale su probleme financijske održivosti najmanjih zračnih luka, onih s manje od 700 tisuća putnika godišnje. Za njih je i desetljeće prijelaza do održive operativnosti kratko te su smjernice ponudile poseban režim s višim potporama i procjenom stanja nakon svakih pet godina. Za najmanje aerodrome udjel državnih potpora u pokrivanju operativnih gubitaka je do 80 posto.

Imajući u vidu da 92 posto ili, brojem, 450 regionalnih aerodroma servisira manje od milijun putnika, akcija parlamentaraca je otvorila prijedlogom zatvorena vrata za državne potpore. Procijenjeno je da regionalne zračne luke u EU zarade 16 milijardi eura zapošljavajući preko četvrt milijuna ljudi.

Više:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-172_en.htm