Jučer su zvuci tamburice i slavonske pjesme odzvanjali zgradom Europskog parlamenta u Bruxellesu. Tridesetak gostiju zastupnice Biljane Borzan (SDP) iz HKD Podgorač je pružilo nezaboravnu feštu zastupnicima i zaposlenicima u Europskom parlamentu.

Ured zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i etno muzejom Podgorač postavio izložbu koja će cijeli ovaj tjedan pozivati zastupnike, zaposlenike i posjetitelje Europskog parlamenta da dođu u Hrvatsku i da se zainteresiraju za Slavoniju.

“Velik dio svoga mandata sam posvetila zaštiti i promociji Slavonije. Upozoravala sam na njen poljoprivredni značaj, kako za Hrvatsku, tako i za regiju. Nastojala sam ju očuvati od GMO te promicala i pomagala njen ekološki potencijal. Isto tako, radila sam na njenom prometnom povezivanju te pomagala projekte razminiranja”, naglasila je Biljana Borzan ističući kako joj je čast i privilegija biti domaćin ovakvu događaju.

Na otvorenju izložbe govorio je i Victor Bostinaru, član Odbora za regionalni razvoj u Europskom parlamentu. Vidno oduševljen narodnim običajima i folklorom naglasio je kako je “Hrvatska je do sada uspjela privući 824 milijuna eura iz fondova EU što je impresivno za tako kratak period”. EU prema osnivačkom ugovoru ima obavezu promovirati ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju te solidarnost među državama članicama.

Zastupnica Borzan je izrazila uvjerenje kako će Slavonija ulaskom u EU dalje napredovati. Samo Osječko -baranjska županija je već iskoristila više od 57 milijuna eura iz fondova EU.  U okviru zajedničke poljoprivredne politike za direktna plaćanja Hrvatskoj je rezervirano više od milijardu eura. Iz fonda za ruralni razvoj godišnje možemo povući 332 milijuna eura godišnje u slijećem proračunskom razdoblju. Poljaci nam mogu biti primjer kako se, korištenjem EU fondova, poljoprivreda jedne zemlje može nositi s konkurencijom iz starih zemalja članica.

“Smatram kako je to samo početak. Slavonija ima i turistički potencijal. Europski parlament u svojoj revoluciji “Europa kao svjetska turistička destinacija broj jedan” naglašava medicinski i wellness turizam kao dva najperspektivnija sektora. Tu vidim veliku priliku za Slavoniju”, kazala je Borzan.