Ravnatelj Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraza (ECDC) Marc Sprenger sudjelovao je 26.rujna na sjednici Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Članica odbora zastupnica Biljana Borzan je postavila pitanje gospodinu Sprengeru vezano uz pojavu i širenje virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj.

Radi se o RNA flavivirusu prenosivom ubodom zaraženog komarca-vektora koji se u prirodnom ciklusu  hrani krvlju zaražene ptice. Zaraženi komarac može prenijeti VZN na ljude, kao i na konje i druge sisavce koji su krajnji domaćini virusa. Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i rezultatima pretraga obavljenih u  Nacionalnom referentnom  laboratoriju za arboviruse i rikecije pri HZJZ, u Hrvatskoj je registrirano 23 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila.

„Iako je do sada bila češća u zemljama istočno od Hrvatske, vidimo kao se ova zaraza postepeno širi prema zapadu. Hrvatsko Ministarstvo zdravlja je izdalo smjernice za prevenciju širenja virusa Zapadnog Nila, prvenstveno vezano uz suzbijanje komaraca. Koje mjere poduzima ECDC po pitanju prevencije i suzbijanja ove bolesti?“, pitala je Borzan.

Prije nego što je odgovorio na pitanje, ravnatelj Sprenger je informirao je prisutne kako je u ECDC-u nedavno zaposlen prvi suradnik iz Hrvatske.

„Pozorno pratimo situaciju oko virusa zapadnog Nila kako u Hrvatskoj tako i u ostalim zemljama. Na zadnjem sastanku regionalne direkcije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dogovoren je sustav promatranja i praćenja širenja ove bolesti. Suradnja s nacionalnim tijelima je ključna u odabiru i provođenju najefikasnijih mjera za  njeno suzbijanje. ECDC na ovom problemu radi zajedno s WHO-om i nadam se da ću vas na sljedećem sastanku moći izvijestiti o rezultatima naših napora“, odgovorio je Sprenger.