“Shema školskog voća” naziv je projekta Europske unije u kojemu je do sada sudjelovalo oko 9 milijuna djece predškolskog i školskog uzrasta iz 24 države članice Europske unije, a kojom je najmanje jednom tjedno djeci besplatno osigurano konzumiranje različitog voća i povrća. Od ove školske godine, u ovaj jedinstveni projekt uključili su se i učenici hrvatskih osnovnih škola od 1. do 4. razreda. Projektom je trenutačno obuhvaćeno 138.384 djece tog uzrasta koja će na školskom meniju najmanje jednom tjedno imati mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice ili mrkve domaćih proizvođača.

Tim su povodom ministri znanosti i obrazovanja, te poljoprivrede Željko Jovanović i Tihomir Jakovina u pratnji zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika i zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan, zajedno s učenicima osječke osnovne škole “Ljudevit Gaj” na plantaži jabuka Borinci nedaleko Vinkovaca, sudjelovali u berbi jabuka koje će se naći na školskoj trpezi. Istaknuta je važnost projekta “Shema školskog voća” čiji je cilj promoviranje zdrave ishrane i prehrambenih navika s povećanim udjelom voća i povrća.

A, kao liječnica, ali i majka djece školske i predškolske dobi, zastupnica Borzan je naglasila:

– Osim što će se školskoj djeci omogućiti dodatni obrok svježeg voća i povrća namjera ove akcije je i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli čime bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u najranijoj dobi djece – objasnila je Biljana Borzan.

Projekt se u 75 postotnom iznosu financira iz proračuna za poljoprivredu Europske unije, a 25 posto sredstvima hrvatskog državnog proračuna.