Eurozastupnica Biljana Borzan, članica odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, poslala je zastupničko pitanje Europskoj komisiji o postupanjima EU i država članica vezano uz skandal s klaonicom iz Poljske.

„Zatražila sam informacije o tome što Europska komisija poduzima kako bi se utvrdile činjenice i spriječili slični incidenti u budućnosti. Ovakvi incidenti, i kriminalci koji se kockaju sa zdravljem građana radi profita, potkopavaju povjerenje građana u sigurnost hrane na europskom tržištu i zato se s njima treba odlučno obračunati,“ kazala je SDP-ova europarlamentarka.

Krajem 2019. počinje primjena nove regulative (EU 2017/625) o službenim kontrolama i inspekcijama kojoj je osnovna svrha jačanje inspekcijskog nadzora u proizvodnji hrane. Nova pravila su trebala i ranije stupiti na snagu, no države članice su tražile više vremena kako bi se veterinarske i druge službe koje će ih provoditi, mogle kvalitetno pripremiti.

„Od EU Povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane zatražila sam izvještaj o tijeku priprema za implementaciju nove regulative za koju se pokazalo da je i više nego potrebna. Također sam tražila podatke o tome koje su države članice najdalje odmakle u pripremama za uvođenje novih pravila, odnosno koje zaostaju, “  izvijestila je Borzan.

Nova regulativa o inspekcijama na europskoj razini uspostavlja jednostavan, integriran i učinkovit sustav kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde. Europska komisija dobiva šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može garantirati sigurnost hrane proizvedene na svom teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje.

Kažnjavanje prevara s hranom je također značajno postroženo novim propisima. EU će obvezivati države članice da prijevare s hranom financijski kažnjavaju najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili postotkom ukupne zarade.