Organizatori inicijative „Dostupnost do stana“, predstavnik Koordinacijskog odbora društava i udruga Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija Želimir Manenica te europarlamentarka Biljana Borzan, predstavili su u Zagrebu podatke o  prikupljenim pretprijavama  građana  za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine iz fondova EU.

U više navrata smo od ministrice Žalac imali priliku čuti kako smatra da nema velikog interesa za takvim projektom. Ipak, nedavno je najavila raspisivanje pilot natječaja tijekom ove godinešto svakako pozdravljamoUpravo zato smo u prosincu 2018.  poslali pisma i neobvezujuće pretpristupne obrasce na predstavnike suvlasnika stanova u gotovo svih 16.804 evidentiranih zgrada koje nemaju dizala,“ kazao je predstavnik udruga umirovljenika Manenica.

Svrha neobvezujućih pretprijava bila je utvrditi koliko je zgrada zainteresirano za projekt kako bi se za isti izdvojila adekvatna sredstva te pobijanje tvrdnji da interes nije velik. Nadalje, prikupljeni podaci mogu poslužiti i za pripremu programiranja za sljedeće financijsko razdoblje korištenja EU fondova 2021.-2027.

„Odaziv zgrada, odnosno predstavnika suvlasnika i stanara, je bio iznad svih očekivanja!

Od 16.800 poslanih pretprijava, 8.046 ih je popunjeno, potpisano i vraćeno poštom, gotovo pola. Ako se tome pridoda još 3897 online prijava, ukupno je 12 tisuća zgrada izrazilo interes za sudjelovanje u projektu. Iz ovakvog odaziva više je nego jasno da simboličan pilot natječaj od stotinjak dizala neće biti adekvatan za zadovoljenje interesa i potreba građana,“ izjavila je europarlamentarka Borzan.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u RH je bilo 758.633 osoba starijih od 65 godina. Prema službenim podacima u RH je 2015. bilo 511.228 osoba s invaliditetom. U društvene skupine kojima bi ovaj projekt značajno podigao kvalitetu života treba svakako pridodati i obitelji s malom djecom koje moraju uz stepenice vući kolica i namirnice.

„Dizalo u višekatnoj zgradi nije luksuz, već važno životno pitanje za stotine tisuća naših građana.  Umirovljenik koji živi na trećem katu zgrade bez dizala, u godinu dana prijeđe gotovo trideset tisuća stepenica. No kada godine i bolest učine svoje, ti ljudi praktički postaju zatočenici svojih stanova. Moj posao kao eurozastupnice je da EU radi za ljude i zato neću stati dok se u promet ne puste prva dizala“, zaključila je Borzan.

Kao i svi ostali projekti koji bi se trebali financirati kroz izmjene i dopune Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, projekt „Dostupnost do stana“ uvelike ovisi hoće li Europska komisija odobriti rebalans 10.7 milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju. Prema najavama, zeleno svjetlo Komisije se očekuje tijekom veljače.