Europska unija Hrvatskoj definitivno nije, niti je ikada bila prijetnja, nego velika prilika. Međutim, priliku valja znati umješno iskoristiti, jer nitko nam ništa neće ponuditi na pladnju. Punopravna smo članica te velike europske obitelji tek devet mjeseci i stoga nije realno očekivati kako će se svi naši problemi i nedaće koje su nagomilavane više od 20 godina – riješiti sami od sebe tek činjenicom da smo postali članica Europske unije. Na raspolaganju su nam silna sredstva različitih eurofondova, ali do njih možemo doći jedino kvalitetnim i argumentiranim projektima korisnim kako za razvoj čitave Hrvatske, tako i za razvoj svake županije i grada. Svoje mjesto u tome, naravno, može i treba pronaći i Belišće – istaknula je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan (SDP) na subotnjoj javnoj tribini održanoj u vijećnici Grada Belišće.

Navodeći kroz svoju prezentaciju niz konkretnih pokazatelja, zastupnica Borzan je ukazala na sve bolje korištenje raspoloživih EU sredstava s državne razine. Nažalost, zbog loših rezultata prethodne HDZ-ove vlade u korištenju tadašnjih pretpristupnih fondova, Hrvatska tek sada ‘hvata dah’ kada smo konačno postali punopravni član EU.

– Posljednji pokazatelji o rastu proizvodnje i izvoza, naravno tek su kap u moru svih naših nagomilanih gospodarskih nedaća, ali zasigurno su pokazatelj dobrog trenda – kazala je Borzan.

Okupljeni građani Belišća i Valpova, zastupnicu Borzan potom su zasuli pitanjima o praktičnom značaju europskih direktiva za svakodnevni život, o korištenju hrvatskog jezika u europskim institucijama, a iskazali su i nezadovoljstvo činjenicom kako većina hrvatskih medija nezainteresirano izvještava o djelovanju Europskog parlamenta.