Europski parlament ovaj tjedan izglasava Regulativu o sustavu e-poziva u vozilima. Riječ je o mehanizmu koji će se ugraditi u vozila proizvedena nakon 2018. kada regulativa stupi na snagu, a koji bi u slučaju nesreće automatski pozivali 112. Isto tako, automobili bi imali i ugrađen gumb za pozivanje hitne pomoći u slučaju da naiđu na nesreću na cesti.

Zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača koji još od prošlog mandata razvija Regulativu Biljana Borzan je ocijenila kako se radi o revolucionarnom pomaku prema većoj sigurnosti na cestama.

“Kao liječnica mogu potvrditi važnost što brže medicinske pomoći ozlijeđenima u prometnim nesrećama. Nazivamo to “zlatnim satom”. Uvođenje e-poziva će ubrzati dolazak hitne pomoći za 40 odnosno 50 posto u urbanim i ruralnim krajevima. Jedinstven sustav uzbunjivanja je posebno važan za prekogranična putovanja gdje zbog jezičnih barijera pomoć često zakasni”, objasnila je Borzan.

“Puno smo radili na omogućavanju kvalitetne zaštite podataka vozača budući da je u vozilo ugrađen sustav praćenja. Izvjestiteljica Olga Sehnalova (S&D) je uspjela ispregovarati visoku zaštitu podataka i slanje lokacije samo u trenutku sudara. Također, moja politička opcija je zagovarala minimalno podizanje cijene automobila. Procjena je da će sustav stajati oko nekoliko stotina eura, a s vremenom će mu cijena još i pasti “, kaže Borzan.

Svake godine u se u prometnim nesrećama ozljedi milijun i 100 tisuća ljudi, a oko 30 tisuća pogine.

“Novi će sustav nekoliko sekundi nakon nesreće preko satelita poslati obavijest hitnoj pomoći, policiji i vatrogascima o lokaciji, tipu vozila i broju putnika, te smjeru u kojem se vozilo kretalo što je posebno važno kod nesreća na tunelima i autocestama. Drago mi je i što će Hrvatska dočekati sustav pripremljena. Sigurnost na cesti je neprocjenjiva i vjerujem da ćemo se svi osjećati sigurnije kada ovaj dokument zaživi u praksi,” komentirala je Borzan.