Danas je u Europskom parlamentu izglasana direktiva kojom Europska unija planira smanjiti problem zagađenja okoliša odbačenim plastičnim vrećicama.  Nova pravila se odnose na plastične vrećice tanje od 50, a deblje od 15 mikrona koje su najviše u upotrebi i kojih u svakom prosječnom stanu ima jedna pretrpana ladica.

“Danas smo napravili korak naprijed u očuvanju okoliša. Zemljama članicama je dana mogućnost izbora kako postići ciljano smanjenje potrošnje vrećica. Ako izaberu prvu opciju moraju do 2019. smanjiti godišnju potrošnju vrećica na 90 po osobi, dok je cilj za 2025. smanjenje na 40 vrećica. Druga opcija je potpuna zabrana besplatnog dijeljenja vrećica u trgovina od 1. siječnja 2018.,” objašnjava eurozastupnica Biljana Borzan.

Prema podacima resornog ministarstva, prosječna potrošnja u Hrvatskoj  je 150 vrećica po osobi, no ta brojka uključuje i plastične vrećice koje  ova direktiva ne obuhvaća. To bi, po slobodnoj procjeni, moglo značiti da je Hrvatska blizu cilja propisanog za 2019. Prema podacima Europske komisije, 2010. godine prosječna je godišnja potrošnja vrećica u cijeloj EU bila 175.

“Prvotni prijedlog  je bio da sve zemlje članice moraju smanjiti potrošnju za 50 i 80 posto do 2019., odnosno 2025. No to nije fer, jer Hrvatska prosječno troši manje vrećica od npr. Poljske. U prvom mandatu u Parlamentu sam u tekst amandmanom ugradila dio koji traži da se uvaže dosadašnji rezultati država članica u smanjenu potrošnje. Drago mi je da je na temelju toga i pronađen kompromis.  Fiksne brojke od 90 i 40 vrećica te druga opcija koju smo danas izglasali, na neki način nagrađuju zemlje koje su ekološki osvještenije”, smatra Borzan.

U RH se već provode mjere (naknada za stavljanje na tržište, naplata u većini trgovina) koje su dovele do smanjenja potrošnje od 60-80%.

Godišnje u EU u okolišu završi preko 8 milijardi vrećica, s tim da su mora i morski život najranjiviji. Prema istraživanjima Eurobarometra čak 92% građana podržava mjere za smanjenje potrošnje tankih plastičnih vrećica.

Vrećice tanje od 15 mikrona koje se koriste za pakiranje i omatanje hrane su izuzete iz odredbi direktive. Prvotna zamisao je bila da se i one reguliraju, no javile su se dvojbe oko negativnog utjecaja na sigurnost hrane koje bi to moglo izazvati.

“O plastičnim vrećicama većina ljudi ne razmišlja dok stavlja u njih stvari u trgovini ili dok ih gomila u kuhinji. Vjerujem da većina vas u kući ima jednu ladicu koja se ne da zatvoriti jer je prekrcana vrećicama.  To su one koje nisu u okolišu, no velika većina ih završi u prirodi. Zagađuju šume,  rijeke, plutaju po morima i sljedeći put kada se na kupanju budete zgražali nad vrećicom koja pluta pored vas, sjetite se da ste imali priliku po tom pitanju nešto poduzeti”, poručila je prije glasanja kolegama europarlamentarka Borzan.

Video