Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost Europskog parlamenta prihvatio je inicijativu zastupnice Biljane Borzan i održat će saslušanje o problemu odbijanja cijepljenja protiv zaraznih bolesti.

“Situacija je alarmantna i potrebno je djelovati na europskoj razini. Zdravlje sviju nas i sto godina napretka medicine su ugroženi radi dezinformiranja i kvazi-stručnjaka s interneta. Političko vodstvo odbora je podržalo moju inicijativu i zakazat će raspravu na kojoj će, između ostalih, biti predstavnici Europskog centra za kontrolu zaraza, Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije”, najavila je dr. Borzan.

Europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis je nedavno zastupnici Borzan pismeno odgovorio na pitanje o istoj temi.

“Pokreti protiv cijepljenja ugrožavaju trenutačne programe cijepljenja u EU-u i pridonose širenju pogrešnih predodžbi o cijepljenju koje nisu utemeljene na znanstvenim dokazima. Ti pokreti ujedno utječu na oklijevanje javnosti u pogledu cijepljenja. Potrebno je da organizacije civilnog društva pruže podršku programima cijepljenja u pogledu uklanjanja pogrešnih predodžbi o imunizaciji i oklijevanja javnosti u pogledu cijepljenja“, stoji u dopisu Europske komisije.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv nekih zaraznih bolesti zakonska obveza i Ustavni sud je presudio kako to ne može biti stvar izbora roditelja.

Cijepljenjem su u našoj zemlji suzbijene opasne bolesti poput dječje paralize, difterije, rubeole, hripavca, zaušnjaka i tetanusa. Ospice su također bile pod kontrolom, no zadnjih nekoliko godina Europa i Hrvatska se susreću s epidemijom te bolesti koja pogađa ponajviše djecu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od prosinca 2014. zabilježeno je više od 160 slučajeva oboljelih od ospica, najviše među predškolskom djecom i adolescentima, od kojih većina nije bila cijepljena protiv te izrazito zarazne virusne bolesti.

Kako se ospice šire najviše među djecom, najavljeno je strože kontroliranje procijepljenosti djece koja pohađaju vrtić, uz mogućnost isključenja ukoliko zakonska obveza cijepljenja nije ispoštovana. Neke zemlje idu još i dalje, tako je Australija najavila da će obustaviti isplatu dječjeg doplatka roditeljima koji ne cijepe svoju djecu.

“Kolektivni imunitet koji se postiže cijepljenjem je održiv ako je 80 do  90 posto populacije cijepljeno, dakle protivnici cijepljenja ne ugrožavaju samo sebe i svoju djecu već i sve ostale. U malom broju slučajeva manifestiraju se nuspojave, to je činjenica. No gotovo svaki lijek ima nuspojave, i najobičniji paracetamol kod nekih ljudi može izazvati teške posljedice.  Znači li to da trebamo odbaciti sve lijekove?” upozorava zastupnice Borzan.

Čest argument antivakcinalnih pokreta je da unapređenje životnog standarda dovodi do smanjivanja broja oboljelih, a ne cijepljenje. Usporedba kretanja slučajeva ospica i vodenih kozica daje drugačiju sliku. Radi se o bolestima čiji je način širenja istovjetan, no cijepljenje protiv ospica je obvezatno, dok za vodene kozice nije. Prema podacima HZJZ-a od 1968., dakle po uvođenju cijepljenja, broj slučajeva ospica drastično pada, dok broj oboljelih od vodenih kozica stagnira do današnjih dana.