Europski parlament izglasao je na svojoj plenarnoj sjednici novi radni Program zaštite prava potrošača za razdoblje 2014-2020. Povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica predstavio je eurozastupnicima temeljne značajke dokumenta te ih pozvao da Programu daju zeleno svjetlo.

Budući da je tijekom svojeg mandata poseban naglasak stavila na jednaka prava potrošača u svim djelovima Europske unije, zastupnica Biljana Borzan osvrnula se na ovaj prijedlog u raspravi.

– EU je u osnovi tržište za 500 milijuna potrošača, stoga se potrošačka prava moraju smatrati jednim od temelja unije. Cilj ove regulative je povećati razinu zaštite potrošača, što će u konačnici pridonosi povećanju potrošnje i gospodarskom rastu u našim zemljama.

Nacrt programa predviđa nekoliko konkretnih mjera koje su kvalitetno definirane. Unaprjeđenje sustava upozorenja na štetne proizvode RAPEX je od ključne važnosti jer se pokazao učinkovitim. Europske i nacionalne udruge za zaštitu potrošača treba i dalje materijalno pomagati budući da su u nekim slučajevima imale konkretnije rezultate nego službena tijela. Isto tako, podržavam povećanje sredstava za financiranje Europskih potrošačkih centara kao mjesta za rješavanje prekograničnih sporova.

Osim na informiranost, potrošači imaju pravo i na jednakost, zato moram naglasiti kako naš posao po ovom pitanju neće biti gotov dok svaki proizvod ne bude iste kvalitete u svim zemljama Unije, upozorila je Borzan.