– Vrlo često nas pitaju kako ide korištenje EU fondova. Ovo u Osijeku je najbolji primjer da ide dobro kada se ima dobar projekt. U Vladi i suradnji s institucijama EU pripremamo mnoge projekte u vodama i u željezničkom prometu. To su sve projekti u vrijednosti od nekoliko milijardi eura. Kada to krene, bit će to snažan impuls hrvatskom gospodarstvu koji će dići građevinski sektor kao i industrijski sektor koji se vezuju na građevinu – izjavio je u Osijeku, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, označavajući početak radova na najvećem komunalnom projektu koji se trenutno provodi u Hrvatskoj sredstvima EU.

Radi se o projektu Poboljšanje vodne infrastrukture u Osijeku, čija je ukupna vrijednost 72,5 milijuna eura, a za čiju je realizaciju odlukom Europske komisije iz Kohezijskog fonda odobreno 53 milijuna eura. Kada bude završen krajem 2016. godine, Osijek i bliža okolica će imati bitno poboljšanu vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda, a korist će izravno imati oko 140 tisuća stanovnika.

Iskazujući zadovoljstvo što se upravo Osijek potrudio dobiti tako vrijedna sredstva, Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, je izjavila kako će se u predstojećem mandatu zalagati da mnoge slavonske i hrvatske sredine ostvare vrijedne projekte uz pomoć sredstava europskih fondova.

– Ovo je najbolji dokaz kako ozbiljan i stručan rad na izradi i odabiru korisnih projekata, može snažno potaknuti razvoj svakog segmenta gospodarstva. Svaka naša općina, grad ili županija ima potrebe, ali i mogućnosti pokrenuti neki razvojni projekt. Manji ili veći, ovisno o potrebama. S pozicije europarlamentarke maksimalno ću pomoći bilo kojoj našoj lokalnoj zajednici u takvim namjerama – izjavila je Borzan.