Reakcija Europskog parlamenta na učestale skandale u prehrambenoj industriji

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane među najkrupnijim je gospodarskim  segmentima u EU. Upošljava 48 milijuna ljudi proizvodeći vrijednost od 715 milijardi eura. Usprkos brojnim i strogim propisima za sigurnost hrane, onima koje je i Hrvatska tijekom pregovaračkog procesa morala unijeti u svakodnevnu praksu,  povremeno izbijaju skandali. Prijevarama se, osim što one nerijetko ugrožavaju zdravlje, gubi povjerenje u proizvođače, a posljedice kriminala beskrupuloznih pojedinaca osjeća čitav sektor.

Za razliku od SAD-a, EU nema opće prihvaćenu definiciju prijevare s hranom. Jedino Regulativa 178/2002 propisuje kako je zabranjeno „obmanjivati potrošače“. To se mora promijeniti, kazne se moraju postrožiti, a povjerenje potrošača povratiti.

Upravo zato Europski parlament sutra glasa o prijedlogu mjera koje će zaštiti građane i kazniti prevarante. Primjerice, predlaže se da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom.

Zastupnica Biljana Borzan, inače članica Odbora za javno zdravstvo i sigurnost hrane EP, je tijekom rasprave o toj točci dnevnog reda istakla kako u definiciju prijevare s hranom obavezno moraju uči slučajevi u kojima je kvaliteta istih proizvoda različita u novim i starim članicama EU.

– Konjsko meso u prodaji kao govedina, lažno maslinovo ulje, pokvareno meso sa svježim deklaracijama … Drage kolegice i kolege, o ovim stvarima ne bismo trebali raspravljati u Europskom parlamentu 2014. godine. Nažalost moramo jer je povjerenje potrošača u europsku prehrambenu industriju na niskim granama. Stoga pozdravljam ovaj prijedlog i još jednom pozivam Europsku komisiju da se uhvati u koštac s onima koji kockaju s našim zdravljem radi profita, kazala je Borzan.

Lista prehrambenih proizvoda  s najvećim rizikom prijevare prema istraživanju Spink/Moyer:

  1. Maslinovo ulje
  2. Riba
  3. Organska hrana
  4. Mlijeko
  5. Žitarice
  6. Med
  7. Kava i čaj
  8. Začini
  9. Vino
  10. Voćni nektari