Glasanjem na plenarnoj sjednici novi eHealth Akcijski plan 2014-2020 završava svoj zakonodavni put u Europskom parlamentu. Radi se o planu informatizacije i umrežavanja europskih zdravstvenih sustava te iskorištavanja potencijala centralno prikupljenih podtataka o pacijentima. Zastupnica Biljana Borzan je kao članica Odbora za javno zdravstvo, zaštitu okoliša i sigurnost hrane od samog početka aktivno sudjelovala u izradi ovog potencijalno važnog dokumenta.

– Donošenje novog eHealth Akcijskog plana će u konačnici proizvesti nedvojbene ekonomske i organizacijske koristi, no možda najveći doprinos informatizacija zdravstva može dati na području uključenosti pacijenata u proces liječenja i prevenciju. Ipak, valja upozoriti kako veća protočnost informacija može ugroziti povjerljivost odnosa pacijent-liječnik što se ni u kom slučaju ne smije dogoditi.

Mnogi kolege iz odbora za javno zdravstvo smatraju kako se u bliskoj budućnost veća pozornost mora posvetiti reguliranju brojnih medicinskih mobilnih aplikacija. Dijelim to mišljenje jer se radi se o sivom području u kojem nema ujednačene prakse, a potencijalne koristi ili štete su velike.

Iz tog razloga pozdravljam uključenje naših amandmana u ovaj dokument i nadam se da će Komisija što prije otvoriti široku javnu raspravu o mobilnim zdravstvenim aplikacijama, kazala je Borzan prije glasanja.