U raspravi o Mehanizmu civilne zaštite EU naglašen značaj odluke da sredstva EU pokrivaju i  intervencije van granica zajednice.

Prirodne i druge katastrofe ne poznaju državne granice, stoga i obrana od njih treba imati zajedničku dimenziju. Posljednjih godina učestalost i posljedice katastrofa su sve veće, a proračun za Mehanizam civilne zaštite je unatoč tome smanjen na 368 milijuna eura, upozorila je u svom obraćanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta  SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

Borzan je sudjelovala u parlamentarnoj diskusiji o mehanizmu civilne zaštite.

Hrvatska je zemlja koja radio svog geografskog položaja  zimi stradava od srednje-europskih poplava, ljeti od mediteranskih požara. Naše iskusne službe za zaštitu i spašavanje su tako obučene za djelovanje u gotovo svim uvjetima te mogu pružiti pomoć bilo kojoj zemlji koja to zatraži. Ovo se pogotovo odnosi na hvaljene pilote i posade kanadera, oni su zadnjih nekoliko godina gasili požare u Portugalu, Grčkoj, Izraelu te susjednim BiH i Crnoj Gori, kazala je Borzan.

Zastupnica iz Hrvatske pozdravila je  donošenje odluke o Mehanizmu civilne zaštite,  posebice jer je dio budžeta rezerviran za intervencije van granica EU, što će graničnim zemljama zajednice olakšati pomaganje susjedima.

Europska povjerenica za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i na krizne situacije Kristalina Georgieva iznijela je u raspravi podatak kako je u zadnjem desetljeću stotinu tisuća građana nastradalo od prirodnih i katastrofa uzrokovanim ljudskim djelovanjem.