Danas je na zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu odobren mandat za trijalog o prijedlogu Regulative o shemi uvođenja voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovnim ustanovama poznatije kao “sheme školskog voća i mlijeka”.

Riječ je o programu kojim EU sufinancira zdrave dječje obroke u školama. Izvjestitelj Europskog parlamenta Marc Tarabella je predložio inzistiranje na svježem voću i mliječnim proizvodima, bez zaslađivača i aditiva kakvi dolazi u primjerice čokoladnom mlijeku, kompotima i slično.

U raspravu se uključila i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) koja je kazala kako je jedno od troje djece ili prekomjerne težine ili pretilo.

Istraživanja su pokazala da djeca unose i premalo kalcija. Odrasli pak konzumiraju tek 30 do 50 posto preporučenih količina voća i povrća te ih je više od polovice pretilo. Nezdrava prehrana dovodi do razvoja teških oboljenja koja su teret pojedincu, njegovoj obitelji i društvu u cjelini.

“Sheme školskog voća i mlijeka su izvrstan program kojim se stvaraju zdrave prehrambene navike od najranije dobi. Isto tako, poljoprivrednicima se omogućava da plasiraju svoje domaće proizvode direktno na stolove školskih kuhinja”, naglasila je Borzan.

Regulativa predlaže i smanjenje administrativnih prepreka za sudjelovanje u programu, jer je Izvješće Revizorskog suda EU iz 2011. pokazalo kako škole, dobavljači i proizvođači imaju puno birokratskih i organizacijskih prepreka ukoliko se žele uključiti u program.

Zastupnica Borzan je zajedno sa Izvjestiteljem uložila amandman kojim je tražila izuzimanje Hrvatske iz povijesnog kriterija koji je usvojen na sjednici Odbora za poljoprivredu EP. Naime, budući da se kvote subvencija određuju prema iznosima iz prethodne godine, a za Hrvatsku to nije moguće jer nije bila članica EU, potrebno je uvesti zaseban kriterij za dodjelu sredstava samo za nas. Na taj način se nalaže Europskoj komisiji da primjeni novi izračun za Hrvatsku.

Kolegica Borzan mi je predložila da promijenimo takozvani povijesni kriterij kako bi Hrvatska mogla ravnopravno sudjelovati u projektu”, kazao je u svom govoru Izvjestitelj Marc Tarabella.

“Da nismo stavili taj amandman Hrvatska bi dobila nula kuna i naša djeca ne bi imala koristi od ovog hvalevrijednog projekta”, zaključuje Borzan.

 

Video