Tijekom rasprave o nezakonodavnom izvješću o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u Europskom parlamentu zastupnica Biljana Borzan istaknula je važnost edukacije djece i mladih o tim pitanjima.

Glasovat ću za ovo izvješće jer govori o temeljnim ljudskim pravima na jednakost, zdravlje i slobodu.Smrtnost rodilja je važan pokazatelj kvalitete zdravstvene usluge i s ponosom ističem da dolazim iz zemlje u kojoj je ta stopa vrlo niska. No, velike razlike u toj stopi među pojedinim državama članicama ostavljaju velik prostor za poboljšanja, kazala je Borzan.

Zastupnica iz Osijeka se posebno osvrnula na dio izvješća u kojem se poziva države članice na provođenje spolnog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Trend smanjenja broja pobačaja i tinejdžerskih trudnoća u Europi nije posljedica zabrane pobačaja, već sustavne edukacije u školi, ali naravno, i u obitelji. Spolni odgoj u školama koji uči djecu spolno odgovornom ponašanju, u kojem je naglasak na spolnoj jednakosti i poštovanju prema različitima vodi ka stvaranju tolerantnog, demokratskog, a samim tim i naprednog društva.