Europski parlament raspravljao je na svojoj plenarnoj sjednici o konvenciji ILO-a (International Labour Organization) vezanoj uz prava radnika u domaćinstvu. Zastupnica SDP-a u EP Biljana Borzan osvrnula se tijekom debate na tu temu.

 Vjerojatno ne postoji nijedan posao koji je toliko podcijenjen i koji se shvaća zdravo za gotovo kao što je briga o kućanstvu. Često se kaže da se vidi o kakvom poslu se radi tek kad ga se ne radi. Njega uglavnom obavljaju žene, koje su na tržištu rada u težoj poziciji od muškaraca. Na mom materinjem jeziku uopće ne postoji naziv ovog radnog mjesta u muškom rodu, upozorila je Borzan.

Obavljanje posla u kući poslodavca nosi rizik za izrabljivački rad i rad na crno. Borzan je pozdravila donošenje ove rezolucije te u isto vrijeme izrazila zabrinutost oko primjene. Naime, zbog nepovredivosti privatnog prostora inspekcijski nadzor je otežan.
Nadalje, prijavljivanje rada treba biti primamljivo ne samo za radnika, nego i za poslodavca.

Porezna politika je u nadležnosti pojedinih država članica, no moram istaći kako smatram da je porezno rasterećenje poslodavca u ovom slučaju jedino efikasno rješenje, smatra Borzan.