Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) je na ovotjednoj sjednici u Europskom parlamentu upozorila na probleme nasilja nad ženama. Čak 15 % žena u Europskoj uniji trpi obiteljsko nasilje, a sedam žena dnevno umre od posljedica obiteljskog nasilja.

“Osobno smatram nevjerojatnom činjenicu da u Europskoj uniji, koja prednjači po zaštiti ljudskih prava u svijetu, ne postoji strategija o borbi protiv nasilja nad ženama. Sramotno je da u zajednici u kojoj je skoro svaka četvrta žena pretrpjela fizičko nasilje barem jednom, a svaka deseta spolno nasilje uz upotrebu sile ne postoji jedinstven i djelotvoran sustav njihove zaštite”, kazala je Borzan.

Naglasila je kako se trošak tog propusta ne može izraziti u brojkama jer nema niti jasnih podataka ni metodologije na razini EU. Oko 1,8 % BDP-a EU godišnje se izdvaja za administracijske, bolničke i druge troškove koji nastaju nasiljem nad ženama, “ali je šteta milijuna neprijavljenih incidenata, neadekvatno obrađenih slučajeva, psihičkih i fizičkih boli i trauma nemjerljiva!”, zaključila je Borzan.

U raspravi o Izvješću o seksualnom iskorištavanju i prostituciji te njenu utjecaju na jednakost spolova zastupnica Borzan je podržala nordijski model borbe protiv prostitucije kojim se kažnjava primarno korisnik te koji se pokazao iznimno uspješnim. Dosadašnjim modelom suzbijanja prostitucije se samo kažnjavalo prostitutke dok korisnici nisu bili kazneno gonjeni.

Premda je u nekim državama članicama prostitucija legalizirana, ta metoda se pokazala neadekvatnom. Naime,  prostitucija je posao gdje su stope smrtnosti od 10 do 40 posto veće od prosjeka, a 60 do 80 posto žena u prostituciji doživljava fizičko i seksualno nasilje na poslu. Zbog “legalnog” karaktera te djelatnosti policija rjeđe intervenira.

Prostitucija je posao u kojem se okreću velike svote novaca dok same prostitutke najčešće nemaju nikakvu imovinu.

“Borba za prava žena na jednakost još uvijek traje. Još u 20. stoljeću smo se izborile da se silovanje u braku prepozna kao zločin. U 21. stoljeću moramo inzistirati da je neprihvatljivo da se bilo tko mora prodavati za stanarinu i hranu. Ljudsko tijelo ne smiju biti na prodaju! ” naglasila je Borzan.

 

 

Strasbourg, 24/02/2014.

Galerija