Nakon poslovnih susreta na sajmu delikatesne hrane i pića Tavola u Kortrijku (Belgija) i promotivne manifestacije “Hrvatski doručak u EU” održane prošloga tjedna u Bruxellesu, danas je u Osijeku, u prostorima centra Tera Tehnopolis, organizirana konferencija za medije. Direktor Ivan Štefanić je govorio o uspješno obavljenim poslovnim razgovorima, dobroj promociji kako na sajmu, tako i u Europskom parlamentu, te o daljnjim planovima i projektima Tere Tehnopolis.

U radu konferencije sudjelovala je i zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan (SDP), koja je financijski i organizacijski pomogla dolazak skupine hrvatskih poduzetnika u Belgiju.

– Zaista mi je čast i veliko zadovoljstvo biti ovdje zajedno s ljudima koji se, s jedne strane, bave proizvodnjom i stvaraju nove vrijednosti, te s druge strane, s ljudima koji znanost umješno stavljaju upravo u funkciju proizvodnje i proizvođača. Sinergija znanja i umijeća upravo je ono što može pokrenuti gospodarski i svaki drugi razvitak Hrvatske – izjavila je Borzan naglašavajući kako hrvatski proizvođači kvalitetnih i vrhunskih prehrambenih proizvoda itekako imaju što tražiti na velikom tržištu Europske unije gdje postoji 1.160 proizvoda koje nose različite oznake zaštićenog proizvoda, a ti proizvodi ostvaruju 50 posto veću cijenu na tržištu.

Zastupnica Borzan je zahvalila hrvatskim poduzetnicima što su se odazvali njezinom pozivu i posjetili prestižni sajam Tavola kao i Europski parlament, dodajući kako to i jeste jedna od dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu:

– Pored temeljnog zastupničkog posla, nastojim u Parlamentu promovirati niz djelatnosti i povezati ovdašnje ljude s onima koji im u Europskom parlamentu, ali i Europskoj komisiji mogu biti od koristi u rješavanju nekih od problema. Prije vas, europskim parlamentarcima i diplomata sam predstavila naš veliki problem minski opasnih područja, a već sutra u Europskoj komisiji će s nadležnim stručnjacima razgovoriti predstavnici hrvatskih udruga stanara o tome kako se jednostavnije i kvalitetnije suočiti s pitanjima energetskih certifikata nužnih za kvalitetnije i jeftinije stanovanje naših građana – rekla je Borzan.

Na kraju, zastupnica je poručila poduzetnicima:

– S vašim proizvodima, vama su europska vrata itekako otvorena. Ako sam vam u tome i samo malo pomogla, ja sam zadovoljna. Sve ostalo je na vama, a uvjerena sam kako ćete u tome i uspjeti. Hvala svima i, vidimo se na Tavoli 2016. godine gdje će neki od vas zasigurno nastupati kao traženi izlagači.