Europski parlament izglasao je u ponedjeljak direktivu o smanjenju buke kod automobila, kombija, kamiona i autobusa. Direktiva donosi novosti koje će najviše zanimati automobilsku industriju i građane koji muku muče s bučnim vozilima.

Europska komisija predviđa kako će se s novim pravilima u 12 godina buka na europskim cestama smanjiti za 25 posto. Ukupno smanjenje za automobile će iznositi 4 dB, a za ostala vozila 3 dB. Automobilska industrija će te ciljeve morati dostići u tri faze, s početkom od dvije godine nakon stupanja direktive na snagu.

Još jedna novina koju donosi nova direktiva će se na prvi pogled činiti bizarnom. Naime, EU će obvezivati proizvođače nečujnih vozila, poput električnih i hibridnih automobila, da ih učine bučnima. Radi se o mjeri koja bi trebala štititi slijepe i slabovidne osobe, dakle one koji se u prometu oslanjaju na sluh.

Proizvođači će na nečujna vozila morati ugraditi sustav AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System), no još nije jasno hoće li vozači imati slobodu pri izboru zvukova za svoje metalne ljubimce. Ako to bude tako, na cestama za nekoliko godina možemo očekivati pravu kakofoniju zvukova.

Članica resornog Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane EP Biljana Borzan pozdravila je planirana smanjenja buke.

Život u gradu ima svoje prednosti, no buka motornih vozila zasigurno nije jedna od njih. Prema procjenama, 44% građana Europske unije je izloženo visokim razinama buke, što može negativno utjecati na krvni tlak i razinu stresa. Smatram kako su izglasani ciljevi smanjenja buke mogli biti i za nekoliko decibela tiši, no postignuti kompromis je ipak korak naprijed. Neispavani građani koji žive pored frekventnih prometnica će znati cijeniti danas izglasanu direktivu. Podržavam obvezu da se, radi zaštite slijepih i slabovidnih osoba, električna i ostala tiha vozila od 2021. moraju tvornički učini bučnima. Vjerujem da će automobilska industrija i vozači imati podosta kreativnih ideja o tome kakve zvukove žele da njihovi auti proizvode, izjavila je Borzan.