Na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu je izglasano Mišljenje i preporuke Europskoj komisiji o TTIP-u. Usvojeni su i amandmani zastupnice Biljane Borzan kojima je tražila da se okviru TTIP-a osigura najviša moguća zaštita potrošača te kvaliteta proizvoda.

Jednaka kvaliteta proizvoda

U preporuke je usvojen i amandman hrvatske članice u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljane Borzan kojim želi osigurati da su proizvodi koji se izvoze iz SAD-a u EU i obrnuto jednake kvalitete kao i oni koji se prodaju na domaćem tržištu.

“Sličan primjer imamo u EU, gdje se proizvodi proizvode i pakiraju ovisno o državi članici u koju se prodaju. Zato i unutar EU imamo konstantne pritužbe da primjerice proizvodi u starijim državama članicama nisu jednake kvalitete kao u novijim! Zato sam već u startu osigurala da se vodi briga tijekom pregovora da se sličan scenarij ne bi dogodio na transatlantskoj razini!”, kazala je Borzan.

Potrošači imaju pravo znati!

Usvojen je i njen amandman kojim traži da se pri donošenju pravila o označavanju porijekla proizvoda uvaže zahtjevi potrošača.

“Nedavno sam radila na rezoluciji za označavanje podrijetlo mesa u EU i dobila puno podrške od potrošača koji žele znati odakle je meso koje jedu u lazanjama, raviolima i za tu informaciju su čak spremni platiti nešto više. Budući da je rezolucija jedva izglasana u Europskom parlamentu, želim osigurati da se u eventualnoj razmjeni roba sa SAD-om uvaže zahtjevi potrošača prilikom označavanja deklaracija. Potrošači imaju pravo dobiti sve informacije koje žele o proizvodu koji pošteno plate”, kazala je Borzan.

Veća konkurencija među proizvođačima

U dokumentu je također naglasila važnost transparentnosti pregovora i konzultacije sa civilnim društvom, prije svega malim i srednjim poduzetništvom i udrugama potrošača na koje će TTIP značajno utjecati.

S jedne strane se priča o sniženju cijena za europske potrošače, a s druge o velikim pogodnostima za poslovanje malog i srednjeg poduzetništva ukidanjem tržišnih barijera. Međutim, valja imati na umu da ono što je malo i srednje u EU je zapravo sićušno u SAD-u, te da povećana konkurencija može značajno naštetiti europskim proizvođačima.  Zato je Borzan još ranije poslala zahtjev Europskoj komisiji da napravi sveobuhvatnu studiju utjecaja TTIP-a na proizvođače i potrošače kako bi znali točno u što se upuštamo.

Cjelokupne preporuke su u Odboru usvojene s dva glasa razlike.