Nakon pitanja Europskoj komisiji o utjecaju pregovora EU i SAD o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) na pravo zabrane GMO na teritoriju država članica, eurozastupnica Biljana Borzan nastavila je angažman po pitanju trgovačkog sporazuma.

U iščekivanju 6. kruga pregovora Borzan je Europskoj komisiji postavila pitanje hoće li eventualno prihvaćanje TTIP-a smanjiti europske standarde sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

“Američki proizvodni standardi i propisi o sigurnosti hrane su liberalniji i niži od europskih. Među europskim proizvođačima hrane i potrošačima prisutna je bojazan kako bi zaključenje pregovora između  Europske unije i SAD moglo rezultirati nekvalitetnijom i zdravstveno nesigurnijom hranom na stolovima  naših građana, “ ukazala je Borzan.

Javnost špekulira informacijama kako bi proizvodi koji ne bi udovoljavali sadašnjim europskim sigurnosnim standardima mogli, pod procesima ‘ekvivalencije’ ili ‘uzajamnog priznavanja’, dobiti pristup tržištu EU.

“Nitko razuman ne može a priori biti protiv pregovora i potencijala za rast i trgovinu koje oni nose. S druge strane, ne smijemo dopustiti je da radi slobodnijeg tržišta žrtvujemo slobodu izbora i odreknemo se prava reći ne stvarima koje ne želimo. Ne GMO-u, ne mesu tretiranom klorom i hormonima, ne povrću punom pesticida, ne novim ACTA-ma. Ne možemo očekivati da će Europska Unija za pregovaračkim stolom dobiti sve što želi.  Ipak, europski standardi zaštite potrošača i sigurnosti hrane moraju biti linija koja se ne smije prijeći,” izjavila je zastupnica iz Hrvatske.

Primjeri razlika u propisima između EU i SAD:

1. Klorirana piletina – Mesna industrija u SAD u procesu obrade mesa peradi koristi antibakterijske kemikalije poput klora za uklanjanje E. coli i drugih bakterija. EU u procesu klanja dozvoljava upotrebu samo vode i pare.

2. Hormoni u mesu – Mesna industrija u SAD koristi raktopaminov hidroklorid u ishrani goveda, svinja i peradi u svrhu ubrzanja rasta, odnosno povećanja mišićne mase. Raktopamin je zabranjen u 160 zemalja svijeta (uključujući EU, Rusiju, Kinu) radi štetnosti po ljudsko i životinjsko zdravlje.

3. Pesticidi – Maksimalna dozvoljena razina pesticida u voću i povrću u EU je mnogo niža nego u SAD-u. Pesticidi su dokazano i višestruko štetni po ljudsko zdravlje i podizanje dozvoljene razine kroz TTIP-a imalo bi negativan utjecaj na javno zdravlje europskih građana.