Europski parlament glasao je u Strasbourgu o sastavu parlamentarnih izaslanstava za odnose s trećim zemljama. Eurozastupnica Biljana Borzan izabrana je u izaslanstva za odnose s Makedonijom (puno članstvo) i Crnom Gorom (zamjenska članica). Radi se o stalnim tijelima Europskog parlamenta čija je funkcija održavanje diplomatskih odnosa s parlamentima trećih zemalja. U konkretnom slučaju zemalja iz susjedstva Unije radi se o tijelima koja nadgledaju i usmjeravaju procese pristupanja Europskoj Uniji.

Iako je novi predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker najavio kako za njegovih pet godina mandata neće biti daljnjih proširenja Europske unije to ne znači da se započeti procesi sa zemljama u raznim fazama neće nastaviti.

Makedonija je kandidat za članstvo u uniji još od 2006. no radi protivljenja Grčke, ali i problema s Bugarskom, još uvijek nije otvorila pregovore. Grčka naime ne priznaje ime Makedonija, tvrdeći kako se radi o uzurpaciji imena pokrajine na sjeveru Grčke. U službenoj dokumentaciji EU koristi se naziv FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Crna Gora s druge strane relativno dobro napreduje na putu ka članstvu u EU. Status kandidata dobila je 2010., a pregovori su otvoreni 2012. Valja napomenuti da zemlja već godinama koristi euro kao službenu valutu.

“Kao članici izaslanstava dužnost mi je braniti interese EU i Hrvatske kao zemlje članice te raditi na unaprjeđenju odnosa s Makedonijom i Crnom Gorom. Svaka od njih ima specifičan set pitanja sa zemljama u susjedstvu i Europskom Unijom te zahtijeva drugačiji pristup.  Hrvatskoj je u interesu da zemlje regije što prije uđu u Europsku uniju, za to postoje brojni politički i gospodarski razlozi. To su značajna tržišta za hrvatske proizvode, a trajna stabilnost regije se može postići samo rješavanjem otvorenih pitanja i suradnjom,” izjavila je Borzan.