Biljana Borzan (SDP): Komisija mora uvažiti specifične potrebe svake države članice u postupku saniranja štete nastale ruskom zabranom uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU

Na ovotjednoj raspravi o ruskoj zabrani uvoza proizvoda iz EU, Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta je postavio pitanje Europskoj komisiji o mjerama koje će biti poduzete kako bi se zaštitili europski proizvođači. Komisija je stavila na raspolaganje 160 milijuna eura za sektor voća i povrća, 60 milijuna eura za promociju na trećim tržištima, određeni niz mjera za maslac, sireve i mlijeko u prahu.

Međutim, zadnji sastanak Vijeća ministara je pokazao kako mjere koje je odredila Komisija neće biti dostatne niti obimom niti sredstvima. Uz to, mjere koje bi pomogle proizvođačima određenih vrsta voća i povrća u vrijednosti od 125 milijuna eura su obustavljene 10. rujna zbog prevelikog broja zahtjeva.

Zastupnica Biljana Borzan, zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, je u raspravi naglasila kako su u ovakvim situacijama ključne dvije stvari: razrađene mjere i brza reakcija. “U zajedničkom nam je interesu da što prije i što kvalitetnije riješimo nastalu situaciju uvažajući međusobne specifičnosti”, rekla je Borzan.

Hrvatska izvozi 1,3% poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na rusko tržište. Zabrana najviše utječe na izvoz voća, ponajprije mandarinki koji je višestruko porastao u zadnjih nekoliko godina. Unatoč tome, agrumi zasad nisu uključeni u shemu Komisije.

“Smatram da je nužno što prije reagirati na specifične zahtjeve svih država članica zbog egzistencije gospodarstvenika koja ovisi o pravovremenoj reakciji, ali i zbog činjenice da se poremećaji na tržištu jedne države članice prelijevaju na druge, čime se uvećavaju njihove posljedice”, kazala je Borzan.

Povjerenik Europske komisije Dacian Ciolos je najavio novu reviziju mjera ovaj tjedan. Istaknuo je važnost ujednačavanja financijskih mogućnosti i potreba na tržištu.

Video