Danas je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao Izvješće o provedbi Direktive 2001/29/EC o usklađivanju prava na intelektualno vlasništvo s ostalim pravima u informatičkom društvu. Dio je to paketa kojim se stvaraju pretpostave za zakonodavno uređivanje digitalnog tržišta. Strategiju regulacije digitalnog tržišta će Komisija predstaviti sredinom ove godine.

Čak 15% pritužbi koje zaprime Europski potrošački centri  dolazi od on-line trgovaca koji se žale kako ne mogu prodavati digitalna dobra na cijelom zajedničkom tržištu zbog prava na intelektualno vlasništvo koja se ograničavaju na granice pojedine države članice.

“S druge strane, potrošači koji kupe digitalna dobra poput e-knjiga, glazbe, televizijskih programa i slično, prelaskom granice države članice gdje je kupnja izvršena, gube pristup plaćenom sadržaju. Europska komisija procjenjuje da se u EU takvih dobara na godišnjoj razini proda u vrijednosti 64 milijarde eura”, objašnjava zastupnica Biljana Borzan.

U Izvješću su usvojeni njeni amandmani kojima je ukazala kako je kvalitetna regulacija takvih barijera nužan preduvjet za ekonomski rast. Tražila je da se prilikom kupnje takvih proizvoda kupcu jasno ukažu sva ograničenja koja bi mogao imati pri njegovom korištenju u skladu s Direktivom o pravima potrošača.

Istaknula je kako izostanak kvalitetne regulacije intelektualnog vlasništva tjera potrošača da robu koju je legalno kupio iznova plaća te se na taj način stvaraju nepravedni troškovi i pravna nesigurnost koja u konačnici šteti i kupcima i trgovcima.

“Prodaja digitalnih dobara bilježi velik rast u EU, ali situacije kada primjerice netko kupi prijenos nogometne utakmice, prijeđe granicu i izgubi pristup kupljenom sadržaju ne odgovaraju ni potrošaču ni trgovcima te koče razvoj digitalnog tržišta”, komentirala je Borzan.