U novoj Europskoj komisiji lijekovi i medicinski uređaji spadaju pod povjerenika za industriju umjesto za zdravstvo

Raspravu o pristupu i financiranju skupih lijekova poput sofosbuvira (cijena 12-tjedne terapije oko 50.000 eura) koji  gotovo garantira izlječenje donedavno neizlječivog hepatitisa C, europarlamentarci su iskoristili kako bi kritizirali novu raspodjelu resora u Europskoj komisiji. Nije se radilo o raspravama koje su zemlje i povjerenici prošli gore ili bolje, već o nižoj, ali krucijalnoj razini organiziranja rasporeda kompetencija.

Točka prijepora bilo je izdvajanje sektora medicinskih proizvoda i lijekova iz resora povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane (nominiran Vytenis Adriukanitis, Litva), u resor povjerenika za industriju i poduzetništvo (nominirana Elzibieta Bienkowska, Poljska). U praksi to znači da nadzor nad sigurnosti, kvalitetom i učinkovitosti lijekova i uređaja te nadzor nad radom Europske agencije za lijekove prelazi iz medicinskog u tržišno ministarstvo EU.

Članica odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, zastupnica Biljana Borzan, kritizirala je reorganizaciju novog predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, izrazivši bojazan za održanje razine sigurnosti pacijenata.

“Moram izraziti razočaranje što će lijekovi i medicinski proizvodi u budućoj Komisiji biti pod povjerenikom za industriju i poduzetništvo, umjesto pod povjerenikom za zdravlje. To je korak unatrag i signal da sigurnost pacijenata gubi primat pred ekonomskom računicom”, kazala je Borzan.

U usporedbi s cijenom nekih spasonosnih terapija koje se penju do 100 tisuća eura, Borzan je ukazala kako društvo i državni proračunu plaćaju i veću cijenu kada se zbroje sva bolovanja, dijagnoze, terapije i izostanci s posla pacijenata s bolestima poput hepatitisa.

“Smeta me kada se milijarde eura  troše na spašavanje banaka, a kada je lijek u pitanju, svi su zabrinuti za troškove. No, svjesna sam da moramo odgovorno razmišljati o održivom zdravstvenom sustavu. Stoga jedno od mogućih rješenja vidim u tome da se iz javnih sredstava farmaceutskim tvrtkama lijek plaća samo kada dovede do izlječenja, kada su u pitanju skupi lijekovi. Nadalje, postoji mogućnost da se skrati trajanje prava na patent jer kada ono istekne, cijena lijeka rapidno pada”, smatra Borzan.

Video