Osijek: konferencija za medije eurozastupnice Biljane Borzan i ravnateljice Hrvatske agencije za hranu

Pregovori oko sklapanja Partnerstva za transatlansku trgovinu  i ulaganja – TTIP – između Europe i Sjedinjenih Američkih država započeli su u srpnju 2013. godine. S obzirom na njihov značaj i dugoročne posljedice, posebice odredbe o uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda, za njihov sadržaj iznimno zanimanje iskazuje kako europska tako i hrvatska javnost. Budući su američki proizvodni standardi i propisi o sigurnosti hrane liberalniji, a iz europske perspektive gledano i niži, među europskim proizvođačima hrane i potrošačima prisutna je bojazan kako bi zaključenje sporazuma moglo dovesti do niže kvalitete i sigurnosti hrane na stolovima naših građana.

Upravo zbog niza nepoznanica i zabrinutosti javnosti, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Biljana Borzan, još ljetos je uputila pitanje Europskoj komisiji o TTIP-u. Tim povodom Borzan je u svom osječkom uredu održala konferenciju za novinare na kojoj je sudjelovala i ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković.

Stav europskih socijaldemokrata i mene osobno jest da eventualnim zaključenjem TTIP-a nikako ne smije doći do snižavanja standarda kada su sigurnost hrane i zaštita potrošača u pitanju jer SAD u nekim sektorima ima mnogo niže kriterije. To je i bio sadržaj mog zastupničkog pitanja na koji je Komisija dala jasan, nedvojben odgovor u kojemu je dala do znanja da do snižavanja standarda neće doći. Europska komisija je institucija koja nije sklona davati paušalne izjave i stoga odgovor povjerenika Borga smatram važnim“, istaknula je zastupnica Borzan.

Odgovarajući na upite novinara što to konkretno znači, Borzan je odgovorila kako klonirano, hormonski tretirano meso, zatim meso čišćeno klorom ili genetski modificirani proizvodi neće naći put do europskih potrošača.

Smatram da je ovaj podatak osobito važan za nas, za naš poljoprivredni kraj Hrvatske i da je važno da o tome građani budu informirani, kako ne bi bilo mjesta panici zbog dezinformacija i poluinformacija,” poručila je Borzan dodajući kako je do sada odrađeno pet rundi pregovora te da će na kraju Europski parlament odlučivati o sporazumu. “Naša je dužnost osigurati da se ovaj povijesno važan dokument ne pretvori u bilo što drugo, osim u sporazum koji će donijeti maksimalnu gospodarsku korist bez ikakve štete za europske građane”, smatra Borzan.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković kazala je kako je EU sustav sigurnosti hrane utemeljen na okviru analize rizika Codex Alimentarius Europske komisije, a koji je u svojoj suštini preventivan jer prilikom donošenja odluka uzima u obzir rezultate procjene rizika. Oslanja se i na pravilo predostrožnosti s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Postoje i neke razlike u standardima, no pri tome treba imati na umu i razloge tih razlika, koje se kreću od drugačijeg, masovnog načina proizvodnje do općenito drugačijeg funkcioniranja sustava. Razlike se očituju u nepostojanju obveze označavanja GMO proizvoda u SAD-u, u pravilu veće dopuštene maksimalne vrijednosti mikotoksina, nepostojanje obvezne kontrole trihinele, korištenje hormona rasta u ishrani goveda, tretiranje peradi klorom u svrhu dezinfekcije, dok je u EU dozvoljeno samo vodenom parom“, pojasnila je ravnateljica Gross-Bošković dodajući kako je iznimno važno na samom početku točno i precizno definirati sva važna i otvorena pitanja.

Pitanje upućeno Europskoj komisiji:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2014-005828&language=HR

Odgovor povjerenika za zdravstvo Tonia Borga u ime Europske komisije:

“U pogledu pregovora u Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), nema riječi o zaobilaženju ili snižavanju standarda EU-a. EU kao i SAD vrlo su jasno izrazili da TTIP neće voditi prema slabljenju naših standarda sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

O standardima sigurnosti hrane EU-a ne pregovara se u okviru TTIP-a ili bilo kojeg trgovinskog sporazuma. U području hrane Europska komisija vrlo je otvoreno naznačila da neće biti promjena u politikama EU-a ili standardima sigurnosti hrane, GMO-a i uporabe hormona ili beta-agonista u proizvodnji hrane.

Svjesni smo činjenice da su to osjetljiva pitanja o kojima dvije strane imaju jako različita mišljenja. Moramo poštovati ta stajališta i prihvatiti da se o nekim pitanjima ne pregovara.

Tijekom procesa pregovora Komisija će izvješćivati Europski parlament i države članice o njihovu napretku.”

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2014-005828&language=HR