Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan uputila pismo Vijeću EU oko uvođenja europskog turističkog certifikata zbog pandemije korona virusa.

„Prema podatcima Europske komisije, od svih europskih zemalja upravo je Hrvatska najviše ovisna o turizmu budući da čini 25 BDP-a. Ispred svoje političke grupe, Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, uputila sam pismo Komisiji i Vijeću kojim tražimo uvođenje tzv. „corona-free“ europskog certifikata za turizam koji bi jamčio zaštitu od korona virusa i pospješio prekogranična putovanja“, objasnila je Borzan.

Ideja je da EU propiše minimalne kriterije za obranu od korona virusa za turističke objekte te da se stvori prepoznatljiva oznaka za te objekte po kojoj bi potencijalni gosti znali da je taj objekt ili sadržaj adekvatno pripremljen za suzbijane virusa.

„Premda u mnogim državama popuštaju mjere, ljudi se i dalje boje putovati, pogotovo prekogranično. Uvođenjem jedinstvenog prepoznatljivog certifikata koji bi bio vidljiv u ponudama, građani bi mogli s punim povjerenjem rezervirati putovanja za sebe i svoje obitelji. Čak 85 posto Europljana ljetuje u Europi, a vodeći smo u svijetu s 40 posto međunarodnih dolazaka.  Više od 25 milijuna radnih mjesta je u turizmu, a na razini EU čini čak 10 posto BDP-a. Moramo učiniti sve u našoj moći da zaštitimo turiste od pandemije, ali ih ujedno i ohrabrimo da putuju gdje su sigurni da se mjere zaštite poštuju“, rekla je Borzan.

Podsjetimo, Borzan se zalaže i za osnivanje posebnog fonda za turizam u okviru novog europskog proračuna kojim bi se suzbilo gubitke sektora, ali i osiguralo prava putnika.