U povodu početka velikog investicijskog ciklusa kao dijela niza razvojnih projekata na području općine Babina Greda i Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, danas je posjetio ovu istočnohrvatsku općinu. Među brojnim dužnosnicima i poslovnim ljudima, u Babinoj Gredi je bila i zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan. Najavljujući današnji početak radova na izgradnji najvećeg hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu, investicije vrijedne 50 milijuna eura u Industrijskoj zoni Tečine u Babinoj Gredi, načelnik općine Josip Krnić je istaknuo kako je to tek jedan od niza projekata koji se sljedećih godina očekuju u ovoj općini.

Naime, zahvaljujući velikim rezervama geotermalne vode, u Babinoj Gredi žele ove prirodne energentske potencijale iskoristiti za daljnji iskorak u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, ali i za razvoj lječilišno-rekreacijskog turizma. U tom cilju, osnovana je zajednička tvrtka Općine Babina Greda i Vukovarsko-srijemske županije, s namjerom da osigura potencijalne investitore zainteresirane za takve projekte.

Eurparlamentarna zastupnica Biljana Borzan, tim je povodom istaknula kako Europska unija, putem niza svojih financijskih fondova sudjeluje u financiranju projekata koji se tiču zdravstvenog turizma.

– Koristeći upravo sredstva Europske unije, mnoge članice, a osobito Slovenija i Mađarska, posljednjih su godina obnovile i izgradile brojne toplice i slične lječilišne kapacitete u sklopu razvoja zdravstvenog turizma – istaknula je zastupnica Borzan.

Načelnik Krnić je pak naglasio kako je prošlotjedna posjeta sjedištu Europskog parlamenta, gdje je na poziv zastupnice Borzan boravio zajedno s načelnicima još nekih slavonsko-baranjskih općina, ukazala na mnoge mogućnosti korištenja europskih fondova.