Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan preuzela je ključnu ulogu u izradi EU strategije „Od polja do stola“. Hrvatska europarlamentarka imenovana je izvjestiteljicom eurosocijalista za korjenitu reformu koja će obuhvatiti cjelokupnu proizvodnju, preradu, transport i potrošnju hrane u Europi.

„Hrana se na policama trgovina ne pojavi sama od sebe, ona od polja do stola prijeđe veliki put, prođe puno vrijednih ruku. Korona kriza je pokazala da taj put treba učiniti kraćim, jer, kao i svaka ovisnost, tako ni ovisnost o uvozu hrane nije dobra. Moj cilj je da ovom reformom profitiraju svi uključeni – proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači  zdravljem, kvalitetom i dostupnošću,“ najavila je Borzan.

Europska komisija je danas predstavila prijedlog reforme koja ima nekoliko glavnih odrednica. Radit će se na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane. Prerada i trgovina će biti obuhvaćeni kroz promjene u načinu prijevoza, skladištenja i pakiranja.

Plan je do 2030. za 50 posto smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 posto povećati površine pod ekološkim uzgojem u EU.

Istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele znati odakle dolazi hrana, je li proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrijednost, tako će i etikete te označavanje doživjeti promjene.

Prema nedavnim istraživanjima 65 posto hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76 posto ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44 posto njih redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod.

„Smatram kako je ovo izvanredna prilika da se kroz bolje označavanje hrane uspori galopirajuća epidemija pretilosti, pogotovo među djecom. Potrošače se putem jednostavnih oznaka  može usmjeriti k nutritivnim i zdravijim proizvodima na policama. Nadalje, mrkva koja je sinoć izvađena iz zemlje ili salata koja je jutros ubrana imaju daleko višu kvalitetu i nutritivnu vrijednost od onih koje su do naših tanjura prešle tisuću kilometara,“ smatra eurozastupnica.

Strategija „Od polja do stola“  se sastoji od 27 konkretnih zakonskih prijedloga i smjernica koje će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Europski parlament.