Eurozastupnica Biljana Borzan izabrana je za potpredsjednicu socijaldemokrata u Europskom parlamentu. Iz njezinog ureda priopćili su da je tako postala jedna od najutjecajnijih zastupnica jer su socijalisti druga po veličini grupacija u EP-u te broje 153 zastupnika.

”Zahvaljujem kolegama i novoj predsjednici grupe Iratxe Garcia Perez na podršci i odgovornosti koja mi je ukazana. Velik je ovo uspjeh za našu delegaciju i SDP Hrvatske koji po prvi put ima predstavnika u vrhu političke grupe u Europskom parlamentu. Odličan rezultat liste na izborima je bio prepoznat i u Bruxellesu”, kazala je Borzan.

Najavila je da će se i dalje boriti za prava potrošača, pacijenata i manjinskih skupina u cilju stvaranja Europe ravnopravnih građana.

“Kao i do sada, borit ću se da u europskim politikama Hrvatska ima jaku poziciju za stolom. Želim da se glas naših građana čuje kada se donose europske odluke koje utječu na njihove živote. U Europskoj uniji ne smije biti velikih i malih, bitnih i nebitnih. Ovime socijalisti pokazuju da premda nismo svi isti – svi smo ravnopravni za europskim stolom”, dodala je.

Potpredsjednici imaju velik utjecaj na politički smjer i donošenje odluka u političkoj grupi te službene pozicije pri glasanju. Biraju se političkim pregovorima i tajnim glasanjem svih zastupnika grupe.