“Pozivam sve vas da vodite primjerenu i tolerantnu izbornu kampanju. Glasovi se ne smiju dobivati na račun  ljudskih strahova i trauma jer izbori prođu, a tenzije ostaju,” apelirala je u svom istupanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, posljednjoj u ovom sazivu, SDP-ova zastupnica Biljana Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je iskoristila institut tzv. jednominutnog govora, uvoda u plenarno zasjedanje EP odvojeno za teme koje zastupnici smatraju značajnima.

S rastućim ekstremizmom svi trebali zapamtiti lekcije iz povijesti našeg kontinenta. Mir je dragocjen i krhak, mi iz Hrvatske to znamo jako dobro. Ne moramo se svi složiti oko toga kakva bi Europa morala biti ili mora li je uopće biti, no vjerujem da smo svi suglasni kako je razgovor uvijek bolje rješenje od sukoba.  Ovdje smo jer su velikani imali viziju Europe u kojoj nacije surađuju, a čelnici razgovaraju. Ta je vizija omogućila Europi razdoblje mira i prosperiteta bez presedana u njezinoj povijesti”, zaključila je Biljana Borzan.

Europski je parlament u ponedjeljak popodne počeo svoju zadnju plenarnu sjednicu u ovom sazivu. U većini zemalja Unije započela je službena izborna kampanja za izbore koji će se održati krajem svibnja. Dugogodišnja ekonomska kriza dala je krila radikalima i ekstremistima i očekuje se kako će euroskeptične i ksenofobne stranke ojačati u novom sazivu Parlamenta.