Hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan se sastala s ravnateljicom Hrvatske agencije za hranu Andreom Gross-Bošković kako bi dogovorila elemente istraživanja o kvaliteti naizgled istih proizvoda koji se mogu kupiti u novijim i starijim članicama EU.

Podsjećamo, zastupnica Borzan je zajedno s češkom kolegicom Olgom Sehnalovom ljetos u Puli prezentirala rezultate takve usporedbe za Češku i Njemačku. Otkriveno je da je trećina testiranih proizvoda lošije kvalitete u Češkoj premda su u polovici slučajeva skuplji, a pakirani su u istu ambalažu i imaju iste deklaracije.

“Najšokantniji rezultati su svakako bili za riblje štapiće proizvedene u istoj tvornici u Danskoj, gdje su se oni sa manjim udjelom ribe pakirali za istočno tržište, a oni sa više za zapadno. Istraživanje je pokazalo i da je u češkom, po deklaraciji i pakiranju svinjećem odresku, zapravo piletina”, podsjetila je Borzan.

Kako bi izbjegle svaku mogućnost kompromitiranja uzorka, odlučeno je da će uzorak za istraživanje usporedbe kvalitete u Hrvatskoj i Njemačkoj odrediti upravo hrvatski potrošači.

“Provest će se anketno istraživanje na slučajnom uzorku gdje ćemo pitati građane koje proizvode žele da testiramo. Meni se svakodnevno javljaju građani s prijedlozima za različite prehrambene proizvode, ali i deterdžente, kozmetiku i slično”, kaže Borzan.

Ravnateljica HAH-a Andrea Gross-Bošković kaže kako na kvalitetu hrane više ne smijemo gledati samo kao na dodanu vrijednost, koja se plaća. Ne smijemo zaboraviti kako postoje i zakonski propisani  minimumi kvalitete hrane za veliki broj proizvoda, a također nije svejedno ako planirajući svoju prehranu sa svrhom očuvanja zdravlja ustvari unesemo u organizam višak ili manjak nekih tvari, ili čak neke sasvim druge tvari, i to iz razloga što određeni proizvod ne posjeduje onakav sastav ili karakteristike koji su navedeni na deklaraciji. To je važno prije svega jer dugoročno gledano  on može izazvati i određeni rizik za zdravlje.

“HAH-ova misija  je zdravlje potrošača iznad svega i to nije samo slogan, već stvarnost, te smo  izuzetno zahvalni zastupnici Borzan što je prepoznala HAH kao partnersku instituciju koja kao neovisno tijelo ovdje apsolutno može dati svoj doprinos”, kazala je ravnateljica Gross-Bošković.

“U svim dokumentima EU ističe se ravnopravnost članica, ali ona ne smije biti samo u pogledu jezika ili nacionalnih obilježja. Uvjerena sam kako proizvođači samo traže načine za lov u mutnom. No za EK u različitoj kvaliteti proizvoda nema ništa sporno ako su sigurni za zdravlje. Ispada kao da im trebamo zahvaliti što nas ne truju. Moramo dokazati tvrdnje naših građana kako bi primorali Komisiju da osigura stvarnu jednakost građana u EU”, kazala je Borzan.

Bruxelles, 11.1.2016.