Hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu Biljana Borzan je tijekom saslušanja povjerenice za zaštitu potrošača Vere Jourove iznijela prijedloge za poboljšanje transparentnosti ugovora koje kupac prihvaća u trenutku kupovine.

Europska komisija je u prosincu 2015. predstavila set novih pravila za digitalne ugovore. Najvažnija izmjena je prebacivanje dokazivanja nedostatka kupljenog dobra na trgovca.

“Ranije je potrošač koji je preko interneta kupio proizvod prije više od šest mjeseci  koji je neispravan morao dokazivati da je takav  dostavljen. S novim propisima, potrošač će tijekom dvogodišnjeg razdoblja jamstva moći zatražiti pravni lijek, a da pritom neće morati dokazivati da je proizvod bio neispravan u trenutku isporuke”, objasnila je Biljana Borzan.

Borzan je također predložila da se u prijedlog uključi i pojednostavljenje uvjeta kupnje na koje potrošači automatski kliknu “pročitao sam i prihvaćam”.

“Europske udruge potrošača upozoravaju da su uvjeti prodaje namjerno napisani opširno i stručnim pravnim terminima kako ih potrošač ne bi čitao i odustao od kupnje. Na taj način se trgovac maksimalno štiti, a potrošaču njegova prava uopće nisu objašnjena”, kazala je Borzan.

Primjerice, tek 39 posto potrošača u EU zna da imaju dvogodišnje jamstvo na svaki kupljeni proizvod. Trgovcima najčešće nije u interesu da takvu informaciju napišu na razumljiv način.

“Samo 38 posto potrošača osjeća se sigurno prilikom online kupovine iz neke druge države članice, a tek ih 15 posto tako kupuje. Čak 90 posto potrošača strahuje od povrede privatnosti dok skidaju mobilne aplikacije. Ne možemo govoriti o rastu online kupovine dok se potrošači tako osjećaju”, kazala je Borzan.

Povjerenica Vera Jourova je odgovorila kako je njoj cilj razviti jedinstven model ugovora na koji bi potrošači trebali klliknuti. Taj model bi bio lako razumljiv i preveden na sve jezike EU, i svaki trgovac koji bi poslovao unutar EU bi morao preuzeti taj model.

“Trgovcima je sada ostavljeno previše prostora za manipulaciju i izbjegavanje odgovornosti, a potrošačima nije jasno koja su njihova prava. Samo od prevara kod kupnje digitalnih dobara poput aplikacija, pretplata na programe, glazbe ili e-knjiga, potrošače se godišnje ošteti za 64 milijarde eura. Moramo pomoći našim građanima da se bolje snalaze na internetu i povećati njihovo povjerenje, jer je sada “pročitao sam i prihvaćam uvjete” jedna od najčešćih laži na internetu”, kaže Borzan.