Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, objavila je danas kako je osigurala 800 tisuća eura iz EU proračuna za financiranje europskog istraživanja kvalitete prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

„Europska komisija je u rujnu prošle godine objavila da će raditi na razvoju metodologije za istraživanje kvalitete proizvoda te je pozvala države članice da se uključe u proces. Premda je Komisija osigurala dva milijuna eura, i premda se u mojoj anketi čak 80 posto građana Hrvatske izjasnilo kako smatraju da su građani drugog reda i kako im se prodaju manje kvalitetni proizvodi, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva nije osjetilo potrebu da se javi na natječaj“, kaže Biljana Borzan.

Na natječaj se javilo čak 16 država te će metodologija biti gotova u travnju. Nakon toga slijede kemijske, senzorske i druge analize i testiranja za koje je novac osigurala upravo Borzan.

„Nisam htjela da dođe do situacije da Komisija razvije metodu za istraživanje, ali ne obavi sama testiranja. Zato sam osigurala potporu za projekt testiranja u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Na nedavnom izglasavanju proračuna EU, projektu je dodijeljeno 800 tisuća eura te će Komisija već u svibnju početi s analizama. Zahtijevala sam da se obuhvati i puno kategorija neprehrambenih proizvoda za koje su analize jako skupe pa ih ja nisam mogla platiti u mom istraživanju za Hrvatsku i Njemačku“, objašnjava Borzan.

Testiranja će se raditi tijekom ljeta, a prvi rezultati se očekuju krajem godine. Prvo će se testirati hrana, a zatim higijenski proizvodi, kozmetika i deterdženti.

„Paralelno s testiranjem, krenut će i proces izmjene zakona na razini EU. Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za kvalitetu prehrambenih proizvoda pišem poziciju Europskoj parlamenta po kojoj će Komisija predložiti novi zakon. Blisko surađujem s povjerenicom za zaštitu potrošača Verom Jourovom. Vjerujem da će rezultati europskog istraživanja biti snažan poticaj za što stroži i efikasniji zakon“, kaže Borzan.

Zagreb, 5/03/2018.