– Samo na području Osječko-baranjske županije, trenutačno je kroz različite projekte angažirano 57,2 milijuna eura iz više izvora Europske unije – izjavila je u ponedjeljak navečer na javnoj tribini organiziranoj u baranjskom središtu Belom Manastiru, zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan (SDP), dodajući kako je EU Hrvatskoj za 2014. godinu osigurala 824 milijuna eura.

Naravno, ti se novci ne mogu dobiti ‘na lijepe oči’, nego samo za kvalitetno pripremljene projekte koji po različitim osnovama mogu konkurirati za ta EU sredstva. Pri tome, dodala je Borzan, ne treba čekati samo poteze s državne razine, nego se trebaju i mogu angažirati i lokalne strukture svojim konkretnim projektima.

Dobar primjer u tom je smislu upravo grad Beli Manastir, čiji je gradonačelnik Ivan Doboš, istaknuo kako ovaj jedini baranjski grad trenutno koristi blizu milijun eura europskih sredstava.

Nazočni načelnici baranjskih općina Petlovac i Jagodnjak – Drago Dominić i Anđelko Balaban – su pak iskazali zanimanje za projekte koji donose gospodarski razvitak i  zapošljavanje. Naime, u Baranji je trenutno registrirano oko 7.000 nezaposlenih i stoga su velika očekivanja upravo od sredstava i ostalih mogućnosti koje Hrvatskoj pruža članstvo u Europskoj uniji.