Danas je na Odboru za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta velikom većinom izglasano Izvješće hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu EU. Podsjećamo, Borzan je dugo lobirala za rješenje ovog problema, provela je istraživanje za hrvatsko tržište koje je pokazalo da nam se plasiraju manje kvalitetni i nerijetko skuplji proizvodi, te je osigurala sredstva iz proračuna EU za europsko istraživanje koje bi trebalo biti gotovo krajem ove godine.

„Ovo je veliki uspjeh, jako daleko smo dogurali od početnih uvjeravanja Europske komisije da dok nas ne truju, problema nema! Izvješće su podržale sve političke opcije, a izglasani tekst je vrlo ambiciozan i šalje jasnu poruku da se ovaj problem neće tolerirati! Zahtijevamo hitnu promjenu aneksa europske direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi kako bi se različita kvaliteta proizvoda uključila na tzv. „crnu listu““, objasnila je Biljana Borzan.

Borzan je progurala zahtjev za novim pravilima pri označavanju proizvoda te zahtjev za uspostavom europskog javnog registra ili „liste srama“ svih proizvođača za koje je utvrđeno da plasiraju proizvode različite kvalitete na tržište. Nadležna EU agencija treba osigurati da registar bude javan i lako dostupan svim građanima na tržištu EU.

„Tražili smo i pravo odštete za građane kojima se plasiraju takvi proizvodi. Inače su kazne za proizvođače i do četiri posto njihova prometa, ili čak više ako tako reguliraju pojedine države. To je dvostruki osigurač za ravnopravnost svih građana“, kazala je Borzan.

Izvješće je usvojeno sa 51 glasom za, 9 protiv i 3 suzdržana.

Bruxelles, 20.06.2018.