Kao dio borbe za prava onih koji se sami za sebe ne mogu izboriti, zastupnica Borzan je postavila pitanje Europskoj komisiji kojim je pozvala na jedinstven europski pristup brizi za novorođenčad. 

Nakon što je zajedno sa ostalim stranačkim kolegama iz Europskog parlamenta  nedavno sudjelovala u humanitarnoj akciji Zaklade Ana Rukavina te su na račun Zaklade skupa donirali 300 tisuća  kuna eurozastupnica dr. Biljana Borzan u subotu, 11. siječnja se u Osijeku angažirala u još jednoj hvale vrijednoj humanitarnoj akciji “Palčić gore”. Akciju je pokrenuo Klub roditelja nedonoščadi Palčići s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku inkubatora i dodatne medicinske opreme namijenjenih zbrinjavanju tek rođenih beba . Prema posljednjim statistikama u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece. Ona su osobito osjetljiva odmah nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Akcija je provedena u sklopu Sajma vjenčanja koji se već petu godinu za redom održava u Osijeku i tradicionalno surađuje s nacionalnom humanitarnom akcijom “Palčić gore”. Tako se zastupnica Borzan u prepunoj dvorani Trgovačkog centra Portanova na VIP modnoj reviji našla i na modnoj pisti u vjenčanici.

Zastupnica Borzan brine o novorođenčadi i na europskoj razini.  Aktivna je članica Europske fondacije za novorođenčad (EFCNI), organizacije koja okuplja različite zainteresirane aktere medu kojima je i 30ak zastupnika u EP, a cilj joj je jednak pristup zdravstvenim uslugama i kontinuiranoj zdravstvenoj, psihološkoj i financijskoj skrbi za prerano rođenu djecu i  njihove obitelji.  EFCNI je krovna organizacija koja obuhvaća i naš “Palčić gore!”.

Kao dio borbe za prava onih koji se sami za sebe ne mogu izboriti, zastupnica Borzan je postavila pitanje Europskoj komisiji kojim je pozvala na jedinstven europski pristup brizi za novorođenčad. Naime, premda je zdravstvo pod nadzorom država članica, nedavne statistike koje su objavljene upravo u Bijeloj knjizi Europske fondacije za novorođenčad pokazuju značajne razlike između istočnih i zapadnih članica EU. Smrtnost novorođenčadi je skoro dva puta veća u državama koje su ušle u EU 2004. godine, a čak tri puta veća u Bugarskoj i Rumunjskoj nego sto je u takozvanim starim državama članicama EU, a razlike su značajne i u broju prekida i uzroka prekida trudnoća.

“Unatoč tome EU gotovo i ne financira istraživanja na tu temu, niti projekte kojima bi se smanjile razlike. Premda su deklaracijom Vijeća Europe djeca prepoznata kao budućnost Europe te im je zajamčeno pravo na jednak pristup kvalitetnim i prilagođenim zdravstvenim uslugama, konkretne akcije sa europske razine izostaju”, upozorila je zastupnica Borzan.

Više:   http://www.efcni.org/index.php?id=1884

http://www.palcicgore.com.hr/klub-roditelja-nedonoscadi-palcici/