Znanstvenici upozoravaju na vezu dugotrajnog izlaganja malim količinama štetnih tvari u ambalažnoj plastici i kroničnih bolesti

Je li ambalaža za pakiranje i pohranu hrane opasna po ljudsko zdravlje? Neka znanstvena istraživanja tvrde da jest. Stručni medicinski časopis Journal of Epidemiology and Community Health nedavno je objavio podatke prema kojima ova ambalaža sadrži potencijalno opasne kemikalije.

Svi ambalažiramo našu hranu čime se, nenamjerno i ne znajući, doslovno svakodnevno izlažemo utjecaju kemikalija. Stručnjaci opetovano upozoravaju na vezu kemikalija u ambalaži hrane i kroničnih bolesti i stanja – raka, dijabetesa, upalnih procesa, pretilosti. U razvijenim zemljama kronične su bolesti uzrokom dvije trećine smrti, a na njih otpada 16 posto smrtnih slučajeva prije 60-e godine pacijenata.

Prema podacima iz studije u materijalima za pakiranje i pohranjivanje hrane i pića, mahom plastici, koristi se preko  četiri tisuće različitih kemikalija. Dokazano kancergen formaldehid prisutan je, istina u malim količinama, u plastičnom posuđu i bocama. U ambalaži ćete naći i hormonske distruptore, tvari koje narušavaju normalno lučenje hormona u organizmu  poput bosfenola A, tributilina, triklosana.

Iako ovi podaci nisu novost, niti je upitna štetnost navedenih kemikalija ljudskom zdravlju, ne postoje sustavno provedena istraživanja koja mogu reći trujemo li se ili ne konzumirajući hranu iż uobičajene ambalaże.

U interesu javnog zdravlja moramo što prije odgovoriti na ovo pitanje. Smatram da je najveći probem nedostatak sveobuhvatnih znanstvenih istraživanja koja bi ili dovela u vezu ili odbacila povezanost dugoročnog izlaganja ovim tvarima i raznih bolesti. Iako znamo da su neke od tih tvari štetne po ljudsko zdravlje, nije potpuno poznato u kolikoj mjeri i u kojim koncetracijama. Dok ne budemo imali takvih pouzdanih, znanstveno provjerenih podataka, uvijek ćemo na kemikalije u ambalaži gledati kao na moguću prijetnju zdravlju građana. Želim znati je li EK upoznata s tvrdnjama struke, dakle  slaže li se s tezom kako postoji potreba za istraživanjem potencijalne veze tvari iz ambalaže i kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i pretilosti. Isto tako, pitala sam planira li EK poduzimati nove korake u zaštiti zdravlja potrošača vezane uz spomenute kemikalije?,” izjavila je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.