– Prošli tjedan sam u Bruxellesu organizirala okrugli stol o razminiranju, a cilj je bio upoznati kolege zastupnike u Europskom parlamentu i predstavnike drugih institucija s ovim hrvatskim problemom, koji je sada i EU problem. Nakon što su sve pozorno poslušali, rekli su da razumiju problem, ali da novce samo za razminiranje ne možemo dobiti. No, možemo ih dobiti u sklopu većeg prekograničnog projekta koji će se baviti razvojem turizma, ekologije, kulture i sličnoga. Prekogranični projekti i regionalni razvoj upravo su ono što Europska unija traži, i takvi projekti imaju najviše prilike za dobivanje sredstava – naglasila je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu koja se krajem proteklog tjedna pridružila završnoj konferenciji projekta “Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina”, održanoj u Osijeku.

A, prema riječima Miljenka Turniškog, direktora osječke Agencije lokalne demokracije koja je inače nositelj projekta u Hrvatskoj, ideja za ovakvim projektom nastala je iz praktičnog, višegodišnjeg, iskustva koje se ponavlja nakon svakog objavljivanja natječaja za europske projekte – tada počinje potraga za dobrim partnerima, te utvrđivanjem tko u susjedstvu uopće što radi.

– Kako bi uštedjeli vrijeme za buduće natječaje, odlučili smo povezati šest gradova i općina iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te šest gradova i općina iz Vojvodine, i povezati ljude koji se prije nisu poznavali, ni surađivali. Nakon provedbe projekta, i održanih 12 druženja u aktivnosti “Na kavu sa susjedom”, svi su se sudionici dobro upoznali i dobili uvid u potrebe, razvojne strategije, prioritete i kapacitete gradova, općina, ustanova i organizacija civilnog društva s kojima se u budućnosti mogu zajedno javljati na EU natječaje – rekao Turniški, direktor Agencije lokalne demokracije u Osijeku.

Zastupnica Borzan je pak, naglasila kako EU potiče prekograničnu suradnju sa susjedima:

– Krilatica Europske unije “Ujedinjeni u raznolikosti – In varietate concordia” upravo zagovara suradnju i razmjenu savjeta jer to može biti korisno kako u svakodnevnom životu, tako i u rješavanju krupnijih pitanja koja su od interesa nekoj široj zajednici. Iz ovakve suradnje kakva se razvila između gradova i općina, zaista svatko može profitirati – zaključila je Borzan.