Sinoć je na zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu raspravljana nova Uredba o shemi uvođenja voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovnim ustanovama poznatije kao “sheme školskog voća i mlijeka”.

Zastupnica Biljana Borzan je zajedno sa Izvjestiteljem Marcom Tarabellom uložila amandman kojim je tražila izuzimanje Hrvatske iz povijesnog kriterija koji je usvojen na sjednici Odbora za poljoprivredu EP. Naime, budući da se kvote subvencija određuju prema iznosima iz prethodnog razdoblja, a za Hrvatsku to nije moguće jer nije bila članica EU, što bi konkretno značilo da Hrvatska ostaje bez ijednog eura za ovaj projekt. Na taj način se nalaže Europskoj komisiji da primjeni novi izračun za Hrvatsku.

“Da nismo stavili taj amandman Hrvatska bi dobila nula kuna i naša djeca ne bi imala koristi od ovog hvalevrijednog projekta”, zaključuje Borzan.

Shema školskog voća i mlijeka je program kojim EU sufinancira zdrave dječje obroke u školama. Izvjestitelj Europskog parlamenta Tarabella je predložio inzistiranje na svježem voću i mliječnim proizvodima, bez zaslađivača i aditiva kakvi dolazi u primjerice čokoladnom mlijeku, kompotima i slično.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP)  je kazala kako je jedno od troje djece ili prekomjerne težine ili pretilo.

Istraživanja su pokazala da djeca unose i premalo kalcija. Odrasli pak konzumiraju tek 30 do 50 posto preporučenih količina voća i povrća te ih je više od polovice pretilo. Nezdrava prehrana dovodi do razvoja teških oboljenja koja su teret pojedincu, njegovoj obitelji i društvu u cjelini.

“Sheme školskog voća i lijeka su izvrstan program kojim se stvaraju zdrave prehrambene navike od najranije dobi. Isto tako, poljoprivrednicima se omogućava da plasiraju svoje domaće proizvode direktno na stolove školskih kuhinja”, naglasila je Borzan.