Prvi radni tjedan u novom mandatu je iza hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Osim izbora novog predsjednika i potpredsjednika, najvažnija vijest iz Strasbourga je članstvo zastupnika u parlamentarnim odborima.

Rad u odborima je ključan dio posla europarlamentaraca jer kroz njih prolaze direktive, regulative i ostali dokumenti prije nego se izglasaju na plenarnoj sjednici. Svojim raspravama i amandmanima zastupnici tako mogu utjecati na konačni izgled zakona koji se odnose na pola milijarde građana Europske unije.

Biljana Borzan je prema svojem iskustvu i profesiji tražila i dobila puno članstvo u Odboru za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI).

Kao liječnica željela sam ponovno biti članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane. U proteklih godinu dana kroz njega sam radila na duhanskoj direktivi, prostornom planiranju, GMO-u, eZdravstvu, prehrambenoj sigurnosti, veterinarskim inspekcijama i sličnoj legislativi,” istaknula je Borzan.

Osim u tom odboru, Borzan će biti i zamjenska članica u još dva, Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) te Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova(FEMM).

“U proteklom mandatu pokrenula sam pitanje jednake kvalitete istih proizvoda u novim i starim članicama Unije i kroz članstvo u odboru za zaštitu potrošača tu temu namjeravam “gurati” dok god deterdžent ne bude iste kvalitete u Njemačkoj i Hrvatskoj. Na jedinstvenom tržištu Unije ne smiju postojati potrošači prve i druge klase”, kazala je hrvatska eurozastupnica.

Borzan je dodala kako je na rad u odboru za ravnopravnost spolova ponukalo sramotno glasanje o izvješću o ravnopravnosti spolova na kojem su konzervativne zastupnice i zastupnici glasali protiv jednake plaće za isti rad za žene i muškarce. “Smatrala sam da je nemoguće u 21. stoljeću biti protiv ravnopravnosti spolova i stvarno ne razumijem kolegice koje su glasale protiv”, zaključuje Borzan.